Kritik riktas mot översiktsplanen

Under tisdagen sammanträder samhällsbyggnadsnämnden och en av punkterna på dagordningen är att anta den fördjupade översiktsplanen för Rimforsa. Ett 75-tal personer som bor vid Hallsta, i utkanten av Rimforsa känner sig nu totalt överkörda av Kinda kommun.

Sofia Fälth, Peter Carlsson, Lena Banck och Ulf Johansson är kritiska mot översiktplanen

Sofia Fälth, Peter Carlsson, Lena Banck och Ulf Johansson är kritiska mot översiktplanen

Foto: Lars-Göran Bexell

RIMFORSA2019-03-25 20:30

– Vi känner oss inte alls involverade i det arbete som har gjorts med översiktplanen. Vi har varit på varje möte och vi har skickat in skrivelser och våra synpunkter har inte beaktats eller besvarats på något sätt. Det här är en stor brist när det gäller demokratin, säger Lena Banck.

Arbetet med att få fram en fördjupad översiktsplan för Rimforsa har stötts och blötts under många år och blivit en riktig politisk långbänk. När den nu ska antas av samhällsbyggnadsnämnden under tisdagen ställer sig ett 75-tal personer frågande hur processen gått till.

– I våra ögon har det varit en mycket märklig och kompromisslös process, säger Sofia Fälth.

Grunden till kritiken är att en privat exploatör vill bygga 35 villor och 32 radhus på bland annat åkermark mellan länsväg 588 mot Ulrika och Hallsta by och Hallstad Säteri.

– Flera av partierna som nu sitter i koalition sa i höstas på ett möte om detaljplanen i Rimforsa att det inte ska byggas på åkermark. Var är den diskussionen nu? Vi upplever att exploateringsförslaget har fått styra FÖP-arbetet och inte tvärtom som är brukligt, säger Ulf Johansson.

– Om nämnden antar den fördjupade översiktsplanen för Rimforsa på tisdag utan hänsyn till dess stora värden som finns inom området så hoppas man på att det blir en återremiss i fullmäktige och att den här delen av översiktsplanen får nytt ljus över sig, säger Sofia Fälth.

Skrivelsen har egentligen två frågor som man vill ha svar på:

– Det ena är vilka sakargument som finns för att behålla hela området mellan länsvägen och Hallstad by i sin helhet och varför det inte tas hänsyn till remissinstansernas farhågor och synpunkter, säger Sofia Fälth.

Efter årsskiftet är det nya politiker i nämnden och de behöver mer tid för att sätta sig in i FÖP:en menar Rimforsaborna:

Nämndens ordförande Mikael Österling (L):

– Jag har egentligen inga kommentarer så här långt innan vi har haft nämndsammanträdet, men vi har tagit åt av oss av de synpunkter vi tidigare har fått in. Både nämndens politiker och förvaltningen har fått skrivelsen som skickades ut innan årsskiftet.

I går fick de skrivelsen på nytt. Det är fullmäktige i april som tar ett definitivt beslut om översiktsplanen.

Ett 70-tal personer har skrivet under skrivelsen som har skickats till samhällsbyggnadsnämnden
Ett 70-tal personer har skrivet under skrivelsen som har skickats till samhällsbyggnadsnämnden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!