Från prao till 21 år som butikschef

Han var 21 år när han tog över. Nu har han varit butikschef i lika lång tid. Jimmy Melkersson stortrivs med sitt jobb.

Jimmy Melkersson började som prao i nionde klass. I dag är han som driver butiken i Horn.

Jimmy Melkersson började som prao i nionde klass. I dag är han som driver butiken i Horn.

Foto: Max Elofsson

Konsumtions- & dagligvaror2019-09-29 08:00

Han är född och uppvuxen i Horn och intresset för att jobba i butik kom till Jimmy Melkersson när han gick i nionde klass. Under en period gjorde han sin prao på Ica Vahlströms i Horn och då fick han vara med och se hur det dagliga arbetet i livsmedelsaffären fungerar. 

Det satte avtryck hos honom och när det senare blev dags att välja vilken gymnasieinriktning han skulle gå så valde han handelsprogrammet i Vimmerby. 

– Jag ville bli kock från början, men efter att ha gjort praon i butiken så valde jag inriktningen mot handel i stället. Det kändes mer rätt, säger Jimmy Melkersson. 

Under gymnasieåren jobbade han extra på helger och andra lediga dagar.

När Jimmy Melkersson var klar med skolan erbjöds han en heltidstjänst på Ica och det var aldrig någon tvekan om att tacka annat än ja. Då var han först anställd under två år, och sen bestämde sig dåvarande butikschefen Hans Vahlström att gå i pension. Det här är år 1998 och Jimmy Melkersson är 21 år. Tjänsten som butikschef låg ute till allmänheten, men trots hans ringa ålder och erfarenhet så blev det Jimmy Melkersson som tog över butiksansvaret. 

– Jag tror att det spelade stor roll att jag hade jobbat här innan och även kände orten om man säger så. Jag visste vad kunderna ville ha och hade lite koll på vad som behövde utvecklas här i butiken, säger han. 

Vid den här tiden i slutet av 1990-talet såg det annorlunda ut vad gällde konkurrens från andra Ica-butiker i närheten. I Horn fanns då ytterligare en butik och dessutom fanns det även en i Hycklinge, men numera är det bara Ica Vahlströms som finns kvar. 

Sedan han tog över har butiken byggts ut och blivit mer av en modern butik i stället för att vara den typiska lanthandeln som den tidigare var. Han ser det som en förutsättning för att kunna överleva på sikt. 

Genom åren har det gått lite upp och ner för butiken. Något som har varit positivt de senaste åren är att sommarsäsongen blivit alltmer intensiv. Den ökande turismen har enligt Jimmy Melkersson varit mycket viktig för dem. 

– Det roligaste med arbetet är att möta kunderna och jag försöker att hinna med att vara så mycket som möjligt ute i butiken, säger Jimmy Melkersson. 

Vid sidan om jobbet tar familjen mycket tid. Han har två barn, två och fem år gamla. Att vara ute i skog och mark är något som han gärna spenderar mycket tid på också. 

Han tycker att mötet md kunderna är det roligaste. Därför är han så mycket som möjligt ute i butiken.
Han tycker att mötet md kunderna är det roligaste. Därför är han så mycket som möjligt ute i butiken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!