Kolmården storsatsar på ny attraktion: "Livsnödvändig"

Åkattraktionen "Skalmans flygskola" blir nästa tillskott i Bamses Värld, tillsammans med en hangar och en korvrestaurang. Nyheter som Kolmårdens djurpark vågar investera i – med hjälp av systerparkerna.

Skalmans Flygskola heter den nya attraktionen i Bamses Värld på Kolmården.

Skalmans Flygskola heter den nya attraktionen i Bamses Värld på Kolmården.

Foto: Illustration: Jora Vision

Kolmården2021-09-20 20:30
undefined
Kolmårdens djurpark har vänt förlust till vinst.

Efter ett blytungt 2020, med en förlust på närmare 60 miljoner kronor, har Kolmårdens djurpark kämpat sig bort från de röda siffrorna 2021. Att det blir vinst 2021 är klart, hur stor återstår att se efter höstens och vinterns upplevelser Halloween och Sagojul.

– Vi har inte hämtat hem allt än. Men vi hoppas att pandemin håller sig lugn över Halloween och Sagojul, säger vd:n Christine Karmfalk.

Parken kommer dock inte öppna upp helt som vanligt när restriktionerna lättas den 29 september.

– Vi fortsätter med begränsat antal platser, förbokning och enbart digitala biljetter. Det finns trots allt en smitta i samhället och vi är måna om att smittspridningen slutar. Så vi kommer att fortsätta ta ansvar året ut, säger Christine Karmfalk.

undefined
Christine Karmfalk är vd på Kolmårdens djurpark. Att skapa nya attraktioner i Bamses Värld är livsnödvändigt för parken, menar hon.

På måndagen presenterade parken en nyhet i Bamses Värld, som beräknas stå klar våren 2022. Det handlar om den nya attraktionen Skalmans flygskola, hangaren Skalmans verkstad och korvrestaurangen Vargens korv. En investering på totalt elva miljoner kronor och något som Christine Karmfalk kallar "en nödvändighet".

– Den är livsnödvändig för oss skulle jag säga, för att besökarna ska vilja komma hit. Vi har högt tryck på Bamses Värld och nu gör vi området lite större. Vi har inte jättemuskler, men lite mäktar vi med, säger hon.

undefined
Skalmans Flygskola heter den nya attraktionen i Bamses Värld på Kolmården.

De tuffa åren för nöjes- och temaparkerna sätter nämligen sina spår. För Kolmårdens del handlar investeringsmöjligheten om vinsterna som Gröna Lund och Skara Sommarland, som ingår i samma koncern, kammat hem.

– Det är Grönan och Skara som finansierar, så är det. De går med vinst, och det gör vi med, men vi har inte hämtat hem allt än, säger Christine Karmfalk.

I Skalmans flygskola kan man ta sig en flygtur med Skalmans bilar 60 centimeter ovanför marken i 5,6 kilometer i timman. Bredvid skapas en hangar – Skalmans verkstad – där man bland annat kan ta kort med bilarna. Vargens hem, den kända stenkulan, blir korvrestaurang intill.

– Det känns fantastiskt att vi nu kan fortsätta utveckla Bamses Värld, som är så uppskattat av våra besökare, säger Christine Karmfalk, 

Hon förklarar att området kommer att fortsätta expandera i framtiden.

– Vi har plats åt flera håll om vi skulle vilja, så expansionen fortsätter många år framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!