VillaÀgare JO-anmÀler Itsam

En villaÀgare i Kisa har JO-anmÀlt Itsam. Det hela började med att fyra tomtstolpar grÀvdes bort för drygt ett Är sedan och det har följts av en lÄng process mellan villaÀgaren och Itsam.

En villaÀgare i Kisa har JO-anmÀlt Itsam

En villaÀgare i Kisa har JO-anmÀlt Itsam

Foto: Michael Nordin

KISA2018-10-16 08:00

I samband med grÀvarbete för fiber i Kisa samhÀlle i slutet av augusti förra Äret grÀvdes fyra tomtstolpar bort för en villaÀgare i Kisa. Enligt Kinda kommun sÄ Àr det kommunalförbundet Itsam som Àr ansvarig för att ÄterstÀlla skador som uppkommer i samband med bredbandsutbyggnad. Nu riktar villaÀgaren kritik mot Itsam och har gjort en JO-anmÀlan.

– Sedan början av september förra Ă„ret har jag försökt fĂ„ grĂ€nsmarkeringarna Ă„terstĂ€llda men det har blivit en lĂ„ng process med otydliga svar och avsaknad av agerande frĂ„n Itsams projektledare, skriver villaĂ€garen i anmĂ€lan.

ÅterstĂ€llandet som rör mark ska, för att vara juridiskt bindande, utföras av LantmĂ€teriet.

– Itsams projektledare har under Ă„ret som gĂ„tt upprepande gĂ„nger meddelat mig att han kontaktat LantmĂ€teriet och invĂ€ntar svar frĂ„n dem. Ingenting hĂ€nde dock och jag fick aldrig nĂ„got klart och tydliga svar pĂ„ om en anmĂ€lan om "sĂ€rskild grĂ€nsutmĂ€rkning" var inlĂ€mnade eller ej, skriver villaĂ€garen.

Den 22 september i Är begÀrde villaÀgaren ut samtliga handlingar i Àrendet frÄn Itsam. VillaÀgaren fick ett svar frÄn Itsam att man mottagit begÀran och att handlingarna skulle utlÀmnas sÄ fort som möjligt. Den 28 september skickade villaÀgaren en pÄminnelse. Den 1 oktober meddelade projektledaren pÄ Itsam att all dokumentation skulle lÀmnas ut till dagen dÀrpÄ senast klockan 12.00.

– Jag besökte Itsams kontor den 2 oktober men nĂ„gon dokumentation fanns inte att tillgĂ„, skriver villaĂ€garen.

Den 3 oktober skickade villaÀgaren en ny pÄminnelse om sin begÀran.

Den 8 oktober besökte villaÀgaren Itsams kontor pÄ nytt:

– DĂ„ fick jag klart för mig att min inlĂ€mnade felanmĂ€lan om de olagligt bortgrĂ€vda grĂ€nsmarkeringarna aldrig hade registrerats som ett Ă€rende. Svaret jag dĂ„ fick av projektledaren var att min felanmĂ€lan inte var att betrakta som en allmĂ€n frĂ„ga och dĂ€rför inte behövde registreras. Det enda som hade diarieförts var min egen begĂ€ran att fĂ„ ut samtliga handlingar.

Den 8 oktober överlÀmnande projektledaren ett tjockt kuvert till villaÀgaren.

– Det var i huvudsak den e-post-korrespondens jag sjĂ€lv haft med honom under ett drygt ett Ă„r. Under vecka 39, ska enligt projektledaren, en anmĂ€lan skickats till LantmĂ€teriet, vid kontroll finns inget Ă€rende inlĂ€mnat. Min anmĂ€lan till JO riktar sig mot bĂ„de Itsam och projektledaren, avslutar villaĂ€garen.

Vi har sökt bÄde projektledaren och förbundsdirektör Mattias Bly för en kommentar men utan framgÄng.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!