Växtkraft avvecklar - Det är Kindapolitikernas plan

Kommunen drar tillbaka sitt bidrag och konsekvensen blir en avveckling av Växtkraft Kinda. "Inget som vi hade räknat med", konstaterar kommunalrådet Conny Forsberg (S).

Kinda kommun siktar på en "inhouselösning" för sitt näringslivsarbete. Det meddelar Christer Segerstéen (M) och Conny Forsberg (S).

Kinda kommun siktar på en "inhouselösning" för sitt näringslivsarbete. Det meddelar Christer Segerstéen (M) och Conny Forsberg (S).

Foto: Dennis Petersson/bildmontage

Kisa2020-11-21 14:10

I över ett års tid har kommunen arbetat för att förändra och omstrukturera sitt näringslivsarbete - där Växtkraft Kinda under lång tid spelat en väsentlig roll. Den stora knäckfrågan har varit ifall tjänsterna och servicen ska upphandlas eller skötas "inhouse", alltså av kommunens egna tjänstemän. Nu ger Forsberg tydliga besked.

– Att det kommer att bli en "inhouselösning" är redan klart. Det är dit vi är på väg och vi kommer att organisera oss i samråd med näringslivet. Det är en dialog som vi redan har påbörjat, meddelar han.

Var Växtkrafts besked om avveckling verkligen oväntat?

– Att de utan vårt bidrag inte skulle kunna driva vidare organisationen i samma form som i dag har vi givetvis förstått men vår tanke var att kunna använda Växtkraft på något annat sätt - för ett nätverkande med näringslivet.

undefined
Då Kinda kommun sagt nej till att finansiera Växtkraft Kinda med 600 000 kronor under 2021 siktar styrelsen, med ordförande Rickard Gadmar, på en avveckling.

Oppositionsrådet Christer Segerstéen (M) kommenterar konsekvensen så här:

– Det är tråkigt naturligtvis men vi har tagit vårt ställningstagande och det bygger på de erfarenheter vi har i dialog med företagarna. Vi måste göra ett omtag - direktkontakten med kommunen måste bli bättre.

Ser ni Växtkraft som en syndabock?

– Nej, det här är lika mycket en kritik mot oss politiker. Vi i kommunen måste engagera oss på ett annat sätt än tidigare.

Kommunen räknar med att senast det andra kvartalet 2021 ha den nya organisationen på plats.

– Det måste få ta den tid det tar så att vi vet att vi är på rätt spår, avslutar Forsberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!