"Finns ingen liknande anläggning i världen"

Sofidel Sweden AB ska ersätta det fossila bränslet gasol mot en typ av förnybar biogas i sin papperstillverkning. Det bäddar för en helt världsunik satsning i klimatomställningen.

Sofidel Sweden AB:s vd Roger Svensk och Meva Energys vd Niclas Davidsson flankerar Kindas kommunalråd Christer Segerstéen (M) när de presenterar parternas storsatsning.

Sofidel Sweden AB:s vd Roger Svensk och Meva Energys vd Niclas Davidsson flankerar Kindas kommunalråd Christer Segerstéen (M) när de presenterar parternas storsatsning.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-09-17 16:00

För sex år sedan, när pappersbruket i Kisa expanderade med en ny konvertering, kom logistiken kring verksamheten att förändras. Huvudkontoret flyttades och den gamla byggnaden kom att hamna i periferin. 

Det är här som vd:n Roger Svensk tar emot oss tillsammans med Göteborgsbolaget Meva Energys vd Niclas Davidsson. En unik satsning, och ett tioårigt samverkansavtal parterna emellan, ska presenteras. På plats är även Kindas kommunalråd Christer Segerstéen (M).

undefined
Meva Energy, med Niclas Davidsson, Sofidel Sweden, med Roger Svensk och Kinda kommun, med kommunalrådet Christer Segerstéen är på olika sätt aktörer i projektet.

– Vårt samarbete syftar till att ersätta gasolen som vårt media vid torkning av papper. Torkningsprocessen, som är helt livsavgörande för produktionen, är i dag helt beroende av ett fossilt bränsle. Att byta ut gasolen mot ett förnybart alternativ, och därmed minska vår miljöpåverkan, är det nästa stora steget för oss, konstaterar Svensk och blickar mot det forna huvudkontoret.

– Rivningen av byggnaden här bakom oss kommer att påbörjas inom några veckor. Syftet är att ge plats åt en helt ny produktionsanläggning som Meva Energy kommer att konstruera och drifta, fortsätter han.

undefined
"Det är vår största affär någonsin och den första anläggningen av sitt slag i världen", säger det Göteborgsbaserade bolaget Meva Energys vd Niclas Davidsson om anläggningen i Kisa.

Vid den nya anläggningen kommer bränslet syngas, en typ av förnybar biogas, att produceras med hjälp av restprodukter från trävaruindustrin. Tekniken bygger på forskning från Luleås tekniska universitet och har utvecklats av Niclas Davidsson och hans kollegor.

– Initialt kommer vi att använda träpellets men på sikt kanske vi övergår till träflis. Det vi gör är att konvertera de här fasta bitarna av trä till gas i något som kallas en termokemisk process. Gasen renas och levereras sedan vidare via rör direkt till Sofidels verksamhet där gasen bränns och genererar en hetluft som torkar pappret, förklarar vd:n och fortsätter:

– Vi är glada för att Sofidel vågar att gå i bräschen med ny teknik och vi anser att fördelarna är väldigt stora. Vi räknar med att pappersbruket kommer att sänka sina fossila koldioxidutsläpp med ungefär 8 500 ton per år.

undefined
"När jag fick höra om det här konceptet köpte jag det till 100 procent", säger Roger Svensk när han för över två år sedan fick höra om Meva Energys egenutvecklade teknik.

Enligt Meva Energys vd är det inte helt självklart att industriföretagen vågar att satsa på oprövad teknik.

– Det här projektet är helt nytt, det finns ingen liknande anläggning i världen, och det är första gången som man torkar mjukpapper med hjälp av en sån här teknik. Den stora oron från pappersproducenterna har varit om man verkligen kan få en lika högkvalitativ torkning med syngas som med gasol. Det är en lång teknisk utvecklingsresa som har tagit oss hit, förklarar Davidsson.

Hur har ni gjort för att testa tekniken?

– Vi har en demo- och verifikationsanläggning i Norrbotten som är i liknande skala som den riktiga anläggningen vi nu planerar i Kisa. Det är ett förprojekt tillsammans med Sofidel och andra teknikleverantörer som ligger till grund för den här satsningen.

Finns det några farhågor med att implementera tekniken på "riktigt"?

– Vi har inte gjort det här förut, i den här skalan och med en direktintegration mot en fabrik, så vi kommer säkert att göra lärdomar. Samtidigt har vi varit otroligt noggranna i förarbetet, svarar vd:n.

– Det här är vår första riktigt stora affär och för oss är den viktig. Vi räknar med ett stort internationellt intresse.

undefined
Meva Energys teknik, så som den planeras i Kisa, är oprövad men har verifierats i ett långt förprojekt. "Vi anser att det är helt möjligt", konstaterar Roger Svensk.

Sofidels vd Roger Svensk kommenterar riskerna med satsningen, för pappersbrukets del, så här:

– Det är klart att det här är något oprövat i fullskaligt format men vi har använt tredjepartslösningar för att, så långt det är möjligt, verifiera tekniken. Vi har kommit fram till att det är fullt möjligt.

Vad innebär satsningen, ekonomiskt, för er?

– Ekonomin är sekundärt i den här frågan skulle jag vilja säga. Det är den miljömässiga påverkan vi är ute efter. Koncernens mål är att, till 2030, uppfylla de krav som i Parisavtalet ställs mot industrin, svarar Svensk.

undefined
Det gamla huvudkontoret vid pappersbruket kommer att rivas inom de kommande veckorna. Här syns två montrar som kommer att bevaras och flyttas till de nya lokalerna.

Själva byggnationen av anläggningen planeras till slutet av det första kvartalet 2021 och förväntas pågå över hela 2022. Driftstarten, om allt går som det ska, sker våren 2023. Projektet genererar flera arbetstillfällen.

– Under det första driftåret kommer det säkert att vara ett tiotal anställda här kontinuerligt, som vi rekryterar lokalt, berättar Davidsson. 

För Roger Svensk blir anläggningen det största projektet sedan han tillträdde som vd i slutet av 2019.

– Kommande generationer kommer att fokusera ännu mer på miljön än vi gör i dag och är man inte med på tåget och den nya tekniken tror jag inte att man kommer att kunna sälja sina produkter på sikt, konstaterar han.

undefined
Sofidel Sweden AB är Kindas största arbetsgivare och tillverkar mjukpapper för produkter så som hushålls- och toalettpapper.
Mer om tekniken

"Meva Energys termokemiska konverteringsteknik omvandlar biogena reststömmar som sågspån och restfiber till förnybar, grön gas. Gasen kan sedan användas för att driva ett kraftverk eller för att ersätta fossil gas i en industriell applikation. Systemet producerar också biokol, en stabil form av kol som kan användas för jordförbättring eller som ersättning av konstgödsel varvid det skapar en kolsänka i marken". 
Källa: Meva Energy AB

Karta: Sofidel Sweden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!