Vaccinuppmaningen: Åk till Linköping om du kan

Den här veckan får Kisa vårdcentral 350 vaccindoser samtidigt som flera Kindabor ska få dos två. "Det kommer att finnas färre tider", berättar enhetschefen Susanne Karlsson.

Kisa vårdcentral, med enhetschefen Susanne Karlsson, får 350 vaccindoser under denna vecka. "Det är bra om de som klarar av att åka till Linköping och de större hälsocentralerna gör det", säger Karlsson.

Kisa vårdcentral, med enhetschefen Susanne Karlsson, får 350 vaccindoser under denna vecka. "Det är bra om de som klarar av att åka till Linköping och de större hälsocentralerna gör det", säger Karlsson.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Kisa2021-04-30 09:38

Under måndagen meddelade Region Östergötland att även 50- till 59-åringar, som tillhör en riskgrupp, numera kan boka tid för covid-19-vaccinering. Hittills har över 3 200 Kindabor fått sin första vaccinspruta och många har valt att vända sig till Kisa vårdcentral. Här kommer 350 vaccinsprutor att ges under den kommande veckan – men samtliga tider är redan uppbokade.

– Vi håller just nu på att lägga ut tiderna för veckorna framåt och ibland kan de gå åt väldigt fort. Under de kommande veckorna har vi många som ska återvända för sin andra dos och vi klarar bara av att ge en viss mängd vaccin, så av den anledningen kommer det att finnas lite färre tider för dos ett tillgängliga, förklarar Susanne Karlsson och fortsätter:

– De som är i den åldersgrupp som vi för tillfället vaccinerar kan ju boka en tid hos oss. Samtidigt har vi en begränsad möjlighet att vaccinera och därför är det bra om de som klarar av att åka till Linköping och de större hälsocentralerna gör det.

undefined
Över 3 000 Kindabor har nu fått sin första vaccinspruta. Nu öppnas även möjligheten för personer i åldrarna 50-59 år som tillhör någon av alla riskgrupper.

Vid vårdcentralen har vaccinering endast pågått under fyra dagar i veckan men under nästa vecka inkluderas även måndagar. Enligt Karlsson får man troligtvis en vaccinationstid snabbare på en av de större vaccinationscentralerna. 

– Det öppnar också upp för andra, som inte kan ta sig till Linköping, att få en tid hos oss, konstaterar hon.

Tidigare under vaccinationsinsatsen har många Kindabor valt att ringa till vårdcentralen och ställa sig i dess telefonkö. I slutet av vecka 16 bestod kön av drygt 150 personer. I dagsläget väntar cirka 50 personer på att bli uppringda och få en vaccinationstid.

– Numera växer kön inte lika kraftigt då fler yngre personer, som istället bokar digitalt, vaccineras, förklarar Karlsson.

undefined
Vårdcentralen uppmanar att man bokar sin tid digitalt.

Vårdcentralen kommer att fortsätta att vaccinera allmänheten fram till midsommar då målet är att alla över 18 har fått sin första vaccindos. Under sommaren kommer ingen vaccinering att ske på Kisa vårdcentral.

Hur har den här vaccinationsinsatsen varit för er på vårdcentralen?

– Vi har haft pensionerade sjuksköterskor som har skött själva vaccineringen, där har vi bara haft egen personal några få gånger, men sedan har det givetvis varit mycket logistik kring allting. Doserna har en vbegränsad hållbarhet och ingenting ska gå till spillo, så att försöka täcka upp för allt vaccin som vi får har varit krävande, svarar Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!