Vaccinationerna haltar när vaccin tar paus

På Kisa vårdcentral fortsätter vaccinering mot Covid-19, men inte i samma takt då användningen av Astra Zenecas vaccin pausades av Folkhälsomyndigheten den 16 mars.

Rune Nelsén och Ulla Hjärtström i vaccinationsrummet på Kisa vårdcentral.

Rune Nelsén och Ulla Hjärtström i vaccinationsrummet på Kisa vårdcentral.

Foto: Fredrik Palmqvist

Kisa2021-03-18 14:39

Varje vecka får vårdcentralen i Kisa in 144 doser av Pfizers vaccin. Utöver dem har vårdcentralen drygt 100 doser kvar och 200 doser på ingång av Astra Zenecas vaccin. Men de doserna kan inte användas på grund av Folkhälsomyndighetens beslut att pausa vaccinet i Sverige.

– Vi har personer som var inbokade för vaccinering igår och idag (17 mars) som vi måste pausa då vi inte har tillräckligt av Pfizers vaccin. Det är vaccintillgången som avgör, säger Susanne Karlsson, vårdenhetschef på Kisa vårdcentral.

Har vårdpersonalen vaccinerats?

– Vi är över 30från personalen som inte har fått vaccin. De som har fått är först och främst läkare som går hemjourer, de som jobbar närmast patienterna och de som är äldst.

undefined
Rune Nelsén och Ulla Hjärtström i vaccinationsrummet på Kisa vårdcentral.

På distriktsköterska Ulla Hjärtströms mottagningsrum lyser 12 inbokade personer i grön text på datorn som ska få sin andra dos under onsdagsförmiddagen. På skärmen, under eftermiddagsplaneringen, står fler personer inbokade men som var tvungna att bokas av på grund av vaccinpausen. Rune Nelsén är däremot en av de personer som ska vaccineras på förmiddagen.

– Det här är min andra dos, men jag är van vid att bli stucken här på vårdcentralen för jag har lågt blodtryck, så det är inga problem. Det ska bli skönt att det blir klart så att jag kan gå till frisören igen, nu har jag "Corona-frisyr", säger han och drar i håret över öronen.

undefined
"Är det redan klart? Nae, väl?" frågade Henry Hjelm efter sprutan.

Ulla för sprutan mot Runes arm, skjuter in vaccinet, sätter på ett plåster och skriver på ett intyg att Rune har fått sin andra dos och räcker honom lappen. Rune tackar och sätter sig i väntrummet en kvart, som säkerhet så att han mår bra innan han går hem. Ulla fyller i uppgifter på datorn innan hon ropar in nästa person.

– Vi har hållit på och vaccinerat sedan januari. I början var det mer sparsamt med sändningarna så man visste inte från vecka till vecka. Nu kommer det i alla fall mer regelbundet, säger hon.

Nästa person som kommer in i mottagningsrummet är Katarina Gustafsson. Hon jobbar inom äldrevården trots att hon pensionerade sig i vintras och är här, på sin 65-årsdag, för sin andra dos.

Hur tror du att den andra dosen kommer att påverka din vardag?

– Jag hoppas det blir bättre för jag har en åldrad mor och en syster som är mycket sjuk. Vi har träffats men bara på avstånd och med munskydd. Och att krama barn och barnbarn, det har jag inte gjort på väldigt länge.

Ulla Hjärtsröm räcker över ett intyg på att Rune Nelsén har fått sin andra dos vaccin.
Ulla Hjärtsröm räcker över ett intyg på att Rune Nelsén har fått sin andra dos vaccin.
Karta: Vårdcentralen Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!