Unga eldsjälen lämnar Kisa för ett nytt liv i Stockholm

Mohamed Amiin, ansiktet bakom den lokala föreningen "Hope", lämnar Kisa för ett nytt liv i Stockholm.

Mohamed Amiin lämnar Kisa för studier i Stockholm. Han ser dock framför sig att han kommer att flytta hem till Kisa igen i framtiden.

Mohamed Amiin lämnar Kisa för studier i Stockholm. Han ser dock framför sig att han kommer att flytta hem till Kisa igen i framtiden.

Foto: Agnes Ganestål

Kisa2022-09-22 17:00

2019 startade Mohamed Amiin föreningen "Hope för ungdomsutveckling". Hans ansikte är sedan dess välkänt för många Kisabor. Föreningens syfte är att skapa en positiv integration i samhället, genom föreläsningar och aktiviteter.

Till Sverige kom 22-åringen för knappt sex år sedan, efter en uppväxt i Somalia. Han har trivts bra i Kisa, men nu är det dags för nya äventyr.

– Jag ska läsa en kandidatexamen i folkhälsovetenskap vid Stockholms universitet. Stockholm är en storstad med många möjligheter, där jag kan göra många saker och använda min energi. Att stärka mitt CV och träffa nya människor är också en del av detta drag, berättar han.

undefined
Livet i Kisa har de senaste sex åren var tryggt och bra, men Mohamed Amiin tycker att ungdoms- och arbetsmöjligheterna är begränsade. "Det är därför jag bestämmer mig för att ändra min hemadress och söka nya möjligheter att stärka min kunskap. Men Kisa är alltid i mitt hjärta och jag kommer tillbaka", säger han.

Vardagen i Kisa har varit lugn och trygg. Mohamed Amiin har många vänner och kontakter där, men belyser att ungdoms- och arbetsmöjligheterna är begränsade.

– Det är därför jag bestämmer mig för att ändra min hemadress och söka nya möjligheter att stärka min kunskap. Men Kisa är alltid i mitt hjärta och jag kommer tillbaka.

Han vill påminna politikerna i Kinda kommun om att inte glömma av ungdomarna.

– Kisaungdomarna behöver mer investeringar – de behöver ett centrum av innovationer, motivationer och fritidshem som är lämpliga för ungdomar. I dag finns inte det.

undefined
Mohamed Amiin startade, under 2019, upp föreningen "Hope för ungdomsutveckling", som syftar till att bidra till en positiv integration i samhället.

Vad händer med föreningen "Hope för ungdomsutveckling" nu när du flyttar?

– Jag är lite orolig för att lämna ett av mina initiativ, men styrelsen finns kvar i Kisa och de ska fortsätta sin verksamhet med en ny styrelse.

Mohamed Amiin kommer att finnas kvar i föreningen som rådgivare och medlem.

– Jag kommer att vägleda ungdomarna via teknikkontakt. Min plan är att anordna onlineföreläsningar och jag kommer att fånga upp de andra volontärerna som vill leda denna grupp.

undefined
Mohamed Amiin är uppvuxen i Somalia, men kom till Sverige för knappt sex år sedan.

Han hoppas att föreningen kommer att sprida sig till andra delar av landet.

– Jag kommer alltid att bidra och fundera över hur ”Hope” sprider sig i hela Sverige och jag skulle även kunna tänka mig att starta en annan verksamhet här i Stockholm där alla unga hittar stöd, mentorskap och vägledning.

Men 22-åringens engagemang stannar inte där.

– Just nu är jag engagerad i Push Sverige, en organisation som arbetar hållbart med klimatet. Jag är även medlem i Raoul Wallenberg Differencemakers (RWD).

Mohamed Amiin räknar med att flytta tillbaka till Kisa i framtiden. Han säger att Kisa har bidragit till honom – och han vill bidra tillbaka.

– Jag kommer att flytta tillbaka till min lilla stad Kisa.

"Jag kommer att flytta tillbaka till min lilla stad Kisa", säger Mohamed Amiin.
"Jag kommer att flytta tillbaka till min lilla stad Kisa", säger Mohamed Amiin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!