Trots krisen - deras försäljning ökar

Allt fler Kindaborna intresserar sig för närodlat. Åtminstone märker livsmedelsbutiken Landets Goda som har specialiserat sig på lokalproducerat, att fler vill handla sedan coronakrisen tog fart. "Det är ju roligt om fler intresserar sig", säger styrelseordförande Anders Lind.

Anders Lind är styrelseordförande och Charlotte Rydström är vd för Landets Goda.

Anders Lind är styrelseordförande och Charlotte Rydström är vd för Landets Goda.

Foto: Max Elofsson

Kisa2020-05-02 12:00

Butiken har inte funnits i ens ett helt år. Därför är det inte möjligt att jämföra försäljningen nu med samma tidsperiod förra året, men butiksinnehavaren Charlotte Rydström berättar att från den ena veckan till den andra, hände det någonting hos hennes kunder. Plötsligt ville många fler ha det lokalt producerade.

– Vi märkte att det var många fler kunder i butiken och det var fler kunder som ville handla mer än vad de vanligtvis gör. Det var precis i början av mars när coronakrisen tog ordentlig fart och man började höra mer om det i media. Jag kan inte säga med säkerhet att det har något samband men jag tror att det har med varandra att göra, säger Charlotte Rydström.

Ungefär 20 procent tror Charlotte Rydström att försäljningen ökade under mars jämfört med februari. Hon tycker sig även se en trend i att fler intresserar sig för egenodling och att skapa sin egna mat. Det grundar hon på att flera kunder frågar om tips och råd när de besöker butiken. 

Charlotte Rydström på Landets Goda har några gånger även fått frågan om de skulle vara intresserade att köpa överskott från kunders egenodlingar. Det är något som hon inte upplevde innan coronakrisen bröt ut, men som har blivit betydligt vanligare nu.

– Jag vill tro att det har med coronaviruset att göra. Att folk blir medvetna på ett annat sätt om vikten av att värna den lokalproducerade maten, säger hon.

Även butikens styrelseordförande Anders Lind ser positivt på utvecklingen.

– Det är ju roligt om fler intresserar sig för lokalt producerad mat, säger han.

På Landets Goda säljer de livsmedelsprodukter där alla kommer ifrån mindre producenter. Många av dem har sin verksamhet i Kinda eller annan närliggande kommun. Totalt är det 14 producenter som de är återförsäljare av.

Landets Goda arbetar även nära den ideella föreningen KindaMat. De arbetar för att de lokala livsmedelsproducenterna ska gynnas och ordförande Barbro Bragée hoppas att allt fler nu kan fortsätta tänka i det tankesättet.

– Det är synd att det ska behöva bli en sådan här kris för att folk ska förstå hur viktigt det är att små lokala producenter finns. Jag tror inte att vi i Sverige innan krisen har förstått hur rädda vi ska vara om dem, säger Barbro Bragée.

Plastpaketering av gurka är något som de gör själva i butiken.
Plastpaketering av gurka är något som de gör själva i butiken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!