Kinda slöt upp för att visa Ukraina sitt stöd

Under fredagsförmiddagen var det dags för manifestation för Ukraina i Kisa. Ortsborna slöt upp på torget – med flaggor målade av Värgårdsskolans elever. Röda korset-bössorna fylldes och flera närvarande vittnade om hopp.

Fredagens manifestation i Kisa samlade många människor.

Fredagens manifestation i Kisa samlade många människor.

Foto: Agnes Ganestål

Kisa2022-03-11 17:49

Klockan är strax innan 11 och det är varmt på torget. Inte främst av vårsolen som tappert kastar sina gula strålar över Kisa, utan av hoppet, medmänskligheten och kämparglöden som finns bland människorna som står samlade.

– Det känns väldigt skönt att veta att Kindaborna står bakom Ukrainas folk, säger Majlis Johansson, ordförande i nätverket Vänskap över alla gränser som samordnat fredagens manifestation.

undefined
Majlis Johansson är ordförande i nätverket Vänskap över alla gränser, som samordnade fredagens manifestation för Ukraina.

Hon inleder med att säga några ord och lämnar sedan över till Lyudmyla Pettersson. Hon bor utanför Rimforsa, men kommer från Ukraina. De senaste två veckorna har hon, tillsammans med vänner och familj, haft en pågående insamling till förmån för det krigsdrabbade landet.

Efter sitt tal kliver vi åt sidan för att samtala.

– Jag är jättestolt över hela svenska folket och allt som ni gör. Det är fantastiskt hur eniga vi är, säger Lyudmyla.

undefined
En av fredagens talare var Lyudmyla Pettersson. Här får hon motta en bukett solrosor av Majlis Johansson.

Hon andas in djupt, berättar att hennes hemstad, Lutsk, bombades för två timmar sedan.

– Det har varit rätt så lugnt där, åt nordväst, men nu kastar de sina bomber även där. Folk skriker efter hjälp. Fler av mina kompisar och bekanta kommer komma hit. De har väntat in i det sista.

Lyudmyla tillägger:

– Jag är glad för vad ni gör här, men i samma stund sörjer jag. Vi vet inte något om framtiden.

I bakgrunden av vårt samtal sjunger och spelar Erik Zentio. Lyudmyla berättar att hennes insamling, som har pågått i två veckor, har resulterat i 110 000 kronor. Under fredagen kommer en buss och hämtar alla förnödenheter som har skänkts och inhandlats.

undefined
Erik Zentio sjöng och spelade.

När manifestationen är slut spricker folksamlingen upp. Kvar står ett gäng människor, däribland Simone Gustavsson, volontär i Kindas rödakorskrets samt kassör i nätverket Vänskap över alla gränser.

Under manifestationen har Simone varit en av dem som burit runt på en insamlingsbössa. Den är nu full.

– Det märks att hela Kinda vill hjälpa till och det är underbart, säger hon.

Kvar på torget efter manifestationen är även Majlis.

– Jag är jättenöjd med dagen, säger hon.

undefined
På plats vid manifestationen fanns också Röda korset-volontärer med Ukraina-bössor. Simone Gustavsson var en av volontärerna. Hennes bössa blev full.

Hade du förväntat dig en så här stor uppslutning?

– Inte från början, men de sista dagarna har jag känt ett otroligt stöd för detta.

Vad går du hem med för känslor nu?

– Lite större hopp. Jag var orolig och ledsen när jag vaknade på morgonen för det kommer ju så nära, men nu känner jag ändå att det finns hopp.

undefined
Majlis Johansson pratade mellan manifestationens talare. Efteråt sade hon att hon är nöjd med dagen.
"Det här känns jätteviktigt. Att få se uppslutningen, flaggan som vajar, våren... Det är så sorgligt och vackert på samma gång. Det finns en styrka i det, vi ska inte förgöra oss i det mörka", sade Gudrid Hansen när vi samtalade efter hennes tal.
"Det här känns jätteviktigt. Att få se uppslutningen, flaggan som vajar, våren... Det är så sorgligt och vackert på samma gång. Det finns en styrka i det, vi ska inte förgöra oss i det mörka", sade Gudrid Hansen när vi samtalade efter hennes tal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!