Tog över föräldragården: "Nu bygger vi för livet"

Var för sig hade de inga planer på att bli mjölkbönder. Väl tillsammans, ja då blev valet självklart. "Nu bygger vi för livet", konstaterar Kindalantbrukarna Tomas och Fanny Engdahl.

Tomas och Fanny Engdahl valde landsbygden tillsammans med dottern Hilde. Nyligen tog de över driften på Axhults gård utanför Kisa.

Tomas och Fanny Engdahl valde landsbygden tillsammans med dottern Hilde. Nyligen tog de över driften på Axhults gård utanför Kisa.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-05-20 10:00

Hand i hand med deras treåriga dotter Hilde tar de emot oss på Axhults gård några kilometer utanför Kisa. Här, bland betande kor och blommande körsbärsträd, har de nyligen etablerat sig på allvar. Visserligen är deras framtida bostadshus ännu under uppbyggnad men vid årsskiftet tog de över lantbruket efter Tomas föräldrar Tore och Lotta Engdahl. Skiftet gör dem till den femte generationen lantbrukare på gården.

– Under min uppväxt fick jag möjlighet att jobba fritt i skogen så där hade jag mitt fokus. Jag utbildade mig, startade ett företag, men efter ett par år kände jag att jag ville vidare. Då föll det sig på något sätt att jag sökte till agronom på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Därav växte mitt intresse även för lantbruket, visst har det alltid funnits där, men det har aldrig varit självklart att bedriva mjölkproduktion, förklarar Tomas när vi slår oss ned för en längre intervju.

undefined
"Jag älskar verkligen kor", konstaterar Fanny Engdahl som drivs av djurens välmående och att det påverkar kornas mjölkproduktion.

Det var just under utbildningen som parets vägar korsades för första gången. Fanny, som från början kommer från Skellefteå, hade siktet inställt på en framtid som genetiker. Med avelsfrågorna i första rummet fick hon av en slump praktik på en mjölkgård. Där och då väcktes en passion till liv.

– Att jag skulle hålla på med mjölkproduktion var inte tanken överhuvudtaget, jag hade liksom ingen insyn i det tidigare, men där och då blev jag kär i kor och det blev att jag jobbade med dem under tiden jag pluggade. Nu älskar jag verkligen kor. De är så fantastiska att jobba med, de är snälla och har otroligt mycket personlighet, förklarar Fanny och fortsätter:

– En annan sak som tilltalar mig är djurens välfärd. Ju bättre korna mår desto bättre resultat får du i produktionen.

Det var först när det fanns planer på att avveckla mjölkproduktionen hemma på gården som Tomas och Fanny tog sig en rejäl funderare. Sedan början av 2000-talet har antalet mjölkföretag i Kinda mer än halverats, från ett 70-tal till cirka 25 stycken, men i Axhult gick generationsskiftet i lås. Tillsammans valde Tomas och Fanny en framtid på landsbygden och nu tycker de sig se en trend där allt fler familjer i deras ålder gör detsamma.

undefined
"Utan Olga och Tore hade vi aldrig klarat det här", säger paret och syftar till deras anställda och Tomas pappa som båda stöttar och har stöttat dem i övertagandet.

– Speciellt här, i Västra Eneby med omnejd, är trenden väldigt tydlig. Det är många barnfamiljer som har valt att flytta hem. Till och med föräldraföreningen, som var aktiv när jag var liten, har startats upp igen. Det är en fantastiskt levande bygd, berättar Tomas medan Fanny fortsätter:

– Jag tror att det blir allt vanligare att man söker sig ut på landet, att man kommer närmare ursprunget på något sätt. Det är ju mycket snack om självförsörjning och livsmedelsproduktion och den sker ju här. Det kommer vi aldrig ifrån.

De nyblivna lantbrukarna tror också att den pågående coronakrisen kan ha en bidragande effekt.

 – Nu har vi ett ökat antal webbmöten, bredbandet är utbyggt och det blir enklare att bo och verka på landsbygden. Många mätningar visar ju att det här är bra för klimatet så förhoppningsvis lär vi oss något.

När vi träffas där på gården är det tydligt att paret brinner för de öppna betesmarkerna och den biologiska mångfalden. De berättar om den ekologiska verksamheten och strävan efter att gården, så långt som möjligt, ska vara ett slutet kretslopp. Samtidigt är de medvetna om att inte alla i samhället delar deras uppfattning om mjölkproduktion.

– I och med att vi har mjölkkor och jag äter kött och dricker mjölk har jag tagit ett aktivt val där jag tycker att det är okej att nyttja djuren. Med det sagt måste det ju vara under de förutsättningarna så att djuren har ett bra och värdigt liv och att de får allt de behöver för att tillgodogöra sina naturliga behov. Jag respekterar de som tycker annorlunda men ur ett klimatperspektiv kan jag inte riktigt se problemet, konstaterar Fanny.

undefined
Just för tillfället bor familjen i ett fritidshus på andra sidan Axsjön. Om ett år planerar de att flytta in på gården, i en helt nybyggd villa.

Med ansvaret över 390 hektar mark, varav 297 hektar skog, och en produktion med ett 45 mjölkkor har Tomas nyligen lämnat sitt jobb som affärsrådgivare på Ludvig och Co. Fanny i sin tur fortsätter som produktionsrådgivare på Växa Sverige och när det gäller gården, ja där är planen att öka upp köttproduktionen för att hålla naturbetesmarkerna öppna. Utvecklingen därefter återstår att se men att de blir kvar på gården - det är en sak som är säker.

– När vi flyttar in i vårt hus, vi har sagt när körsbärsträden blommar nästa år, är det sista gången vi flyttar.

På gården finns det 45 mjölkkor. Här hälsar treåriga Hilde på en av dem.
På gården finns det 45 mjölkkor. Här hälsar treåriga Hilde på en av dem.
Tomas och Fanny Engdahl

Ålder: 33 och 34 år

Uppvuxna: Axhult, Västra Eneby, och Skellefteå.

Bor: Snart i ett nybyggt hus på Tomas föräldragård

Familj: Dottern Hilde samt jaktcockerspanielhundarna Allan och Loke 

Fritidsintressen: För Fanny är agility det stora fritidsintresset. För Tomas är det jakten.

Det bästa med landsbygden: "Det är nog frihetskänslan. Att kunna gå ut genom dörren och vara nära naturen direkt. Du har liksom ett eget utrymme på något sätt. Det är jätteviktigt för mig", svarar Fanny 

Karta: Axhults gård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!