Tidsplanen är klar: Då lämnar Kinda kommun Itsam

Beskeden är tydliga. I december kommer Kinda att besluta om utträde ur Itsam. "Vi har en 100-procentig politisk enighet", konstaterar kommunalråd Conny Forsberg (S).

Kinda beslutar om att lämna Itsam på kommunfullmäktige den 14:e december. Det meddelar kommunstyrelsens Christer Segerstéen (M), Conny Forsberg (S) och Lars Karlsson (L).

Kinda beslutar om att lämna Itsam på kommunfullmäktige den 14:e december. Det meddelar kommunstyrelsens Christer Segerstéen (M), Conny Forsberg (S) och Lars Karlsson (L).

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-11-05 08:00

För nästan exakt ett år sedan klubbades det inriktningsbeslut, som snart har nått vägs ände, igenom av Kindas kommunfullmäktige. Sedan dess har ett eventuellt utträde ur kommunalförbundet utretts, dialog med de övriga medlemskommuner har förts och en it-strateg har anställts för att ta processen i mål. Till en början var Moderaterna och Kristdemokraterna emot ett utträde. Nu har de anslutit sig till övriga partier.

– Den parlamentariska grupp som nu arbetar med frågan har kommit fram till att vi bör lämna Itsam. Gustav Svensson, som är vår representant, är tydlig i sin uppfattning. Vi var först inne på att stanna kvar och förbättra organisationen men nu är vi eniga med koalitionen, förklarar oppositionsrådet Christer Segerstéen (M).

undefined
Först var Moderaterna emot ett utträde. Nu, "efter resans gång", har Christer Segerstéen och hans parti ändrat uppfattning vilket gör att enigheten i Kinda är total.

Kommunen har under året gått ut med en så kallad "request for information" - ett förfarande vars syfte är att undersöka marknadens vilja och förutsättningar att leverera it-tjänster. Fem svar har hittills kommit in.

– Svaren är extremt genomarbetade och innehåller kostnader, tidsaspekter och redovisningar kring hur överförandet till en ny organisation skulle gå till. Företagen är stora och det känns positivt, förklarar Forsberg och fortsätter:

– På fullmäktige den 14:e december kommer vi att en gång för alla besluta om ett utträde.

När kan en annan lösning vara på plats?

– Om allt skulle gå på räls, säg om två år, svarar Forsberg.

undefined
Annicki Oscarsson (KD), direktionsordförande i Itsam tillika Ödeshögs kommunalråd, menar att hon anser att det bästa scenariot hade varit om Kinda stannat men att hon ändå välkomnar ett beslut.

Itsams direktionsordförande Annicki Oscarsson (KD) kommenterar beskedet så här:

– Vi, alla andra kommuner, hade självklart velat att Kinda fortsatt att vara en del av Itsam. Samtidigt välkomnar vi ett beslut. Det blir väldigt svårt att komma framåt i olika frågor när man väntar på besked.

Kinda lyfter fram bredbandsutbyggnaden som en av flera anledningar till deras missnöje med Itsam. Under 2019 avsattes fem miljoner kronor varav endast 500 000 kronor användes.

– Det är en fråga som är aktuell för oss alla och något som vi har jobbat med. Att Kinda upplever problem är givetvis beklagligt men jag tror det är något vi kan komma tillrätta med, menar Oscarsson.

Direktionen har gett Itsam i uppdrag att, genom en extern utredare, klargöra hur ett utträde rent tekniskt, ekonomisk och juridiskt ska genomföras. Slutdatum är sista januari 2021.

– När Kinda begär utträde kommer vi att medverka till en lösning som är bäst för oss alla, avslutar Oscarsson.

Om två år, då kan en annan it-organisation vara på plats i Kinda. Det tror kommunalrådet Conny Forsberg (S).
Om två år, då kan en annan it-organisation vara på plats i Kinda. Det tror kommunalrådet Conny Forsberg (S).
Karta: Kommunalförbundet Itsam
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!