Stefan såg vargen utanför Kisa

I förra veckan gjordes flera observationer av varg utanför Kisa. Detta fick länsstyrelsen att åka till platsen för att söka efter spår.

Stefan Gremar, Daniel Andersson från Jägareförbundet, och Anders Hedberg från länsstyrelsen.

Stefan Gremar, Daniel Andersson från Jägareförbundet, och Anders Hedberg från länsstyrelsen.

Foto: Per Svensson Borrud/Pelles Photo

Kisa2019-12-17 06:00

Den första observationen av varg gjordes under onsdagseftermiddagen, då sågs vargen vid gården Yxsmedshult några kilometer från Slycke. På fredagsmorgonen såg Stefan Gremar vargen vid gården Slycke mellan Kisa och Västra Eneby. Han passerade med bil och såg den bara några meter från vägkanten, och efter några minuter gick den vidare mot Adlerskogsområdet.

– Jag hade hört tidigare att den hade skådats i området och när jag såg den var det ingen tvekan om att det var en varg, säger Stefan Gremar.

Efteråt såg han vargen gå in i skogen igen. Då kallades Daniel Andersson från Jägareförbundet, och länsstyrelsens rovdjursspårare och besiktningsman Anders Hedström, till platsen. 

Där sökte de efter spår för att bekräfta att varg har varit på platsen, men de fann ingenting som kan säga med säkerhet att någon varg har rört sig i området.

– Det är sannolikt en varg som har varit här, men vi har inte hittat några spår som säkerställer det. Att det har kommit in flera observationer från allmänheten talar ändå för att det stämmer, säger Anders Hedström.

Morgonen därpå sågs vargen igen i samma område. I nuläget är det oklart om vargen är kvar eller inte.

– Troligtvis är det en varg och inte flera, säger Daniel Andersson.

Anders Hedberg på länsstyrelsen uppmanar till försiktighet och att vara observanta.

–  Man ska vara medveten att det kan finnas en varg i området. De rör sig vanligtvis inte inne i samhällena utan är försiktiga djur, säger han.

Under fredagen sökte de efter spår.
Under fredagen sökte de efter spår.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om