Stadsloppet samlar motionärer på håll

Bankvarvsveckan är igång och under måndagen hade 550 personer anmält sig för att springa de fem kilometerna som utgör sträckorna i Österbymo och Kisa.

Stephan Andersson med pappa Staffan Andersson, Mathias Renaldo, samt Liam Hjärpe med pappa Kent Hjärpe springer bankvarvet tillsammans - varje dag. Både Liam och Stephan tycker att det känns bra.

Stephan Andersson med pappa Staffan Andersson, Mathias Renaldo, samt Liam Hjärpe med pappa Kent Hjärpe springer bankvarvet tillsammans - varje dag. Både Liam och Stephan tycker att det känns bra.

Foto: Martina Gradian

Kisa2020-09-08 19:00

– Det fylls på hela tiden, det är i snitt 25-30 personer om dagen som anmäler sig, berättar Leif Ihreskog på Kinda-Ydre Sparkbank som arrangerar loppet. På grund av rådande restriktioner genomförs Bankvarvet med individuella lopp där deltagare springer eller går sträckan när de själva vill.

Fritidsgården i Kisa satsar på en hälsovecka och genomförde loppet under tisdagen. Fritidsledaren Lena Runadotter är lite förvånad över att ungdomarna uteblev till samlingen vid fritidsgården. 

– Det var många innan helgen som var intresserade, men å andra sidan är det studiedag och de ska springa med skolan på onsdag och fredag, säger hon,

– Men vi går ändå, säger Marit Björk, som vill peppa och inspirera ungdomarna att röra på sig, genom att själv föregå med gott exempel. 

Under promenadens gång ansluter sig dock ett par ungdomar. En satsar på att vara snabbast, och den andra på att vara gladast. 

Det är sedan gammalt att PRO Rimforsa brukar vara ute och gå på tisdagar. 

– Så det passade ju perfekt att göra bankvarvet den här tisdagen, säger Kristina Edelborg, som är en av 18 person som samlats för att promenera sträckan i Kisa.

I Österbymo finns ett kompisgäng som inkluderar Daniel Bexell. De ska springa rundan tillsammans – varje dag. 

– Vi är ju inga elitidrottare, skrattar Bexell, och berättar att det startade som ett skämt när en av kompisarna föreslog att de skulle springa alla dagar. 

Skämtet blev verklighet.

– Vi tar det ganska lugnt, men de sista 200 meterna är det alltid spurt om vem som ska komma först, säger Bexell. 

Fördelarna med att röra på sig är många, och gemenskapen gör det lättare att ta sig ut. 

– Är man en grupp som bestämt sig för att träffas ett klockslag så blir det mycket lättare att ta sig ut. Det är kul när det händer något, det är en väldigt trevlig runda i stan och ute i skogen, säger Bexell. 

Ytterligare ett kompisgäng innefattar Mathias Renaldo från Kisa, som vanligtvis tränar inför större prestationer som Iron Man och Vätternrundan. I år, när allt har blivit inställt, uppskattar de att kunna samlas kring bankvarvet.

– Det roligaste är att vi fått med oss några av barnen, säger Renaldo. 

Ihreskog på Kinda-Ydre sparbank hoppas att många känner sig delaktiga under veckan. 

– Den som imponerar mest är kanske inte den som är snabbast, utan den som kämpar hela vägen och kommer fram ändå, säger Ihreskog. 

Lena Runadotter, Fredrik Olsson och Märit Björk promenerar från skolan till starten på bankvarvet.
Lena Runadotter, Fredrik Olsson och Märit Björk promenerar från skolan till starten på bankvarvet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!