Spången vid sjön rustas upp: "Inför en årlig tillsyn"

Framtiden för den spång som går längs Kisasjön har länge varit oviss. Nu genomförs en omfattade upprustning – samtidigt som kommunen tar på sig ansvaret för underhållet.

Kinda kommun genomför en större upprustning och tar på sig ansvaret för den årliga driften. Det meddelar drift- och renhållningschefen Jimmy Johansson.

Kinda kommun genomför en större upprustning och tar på sig ansvaret för den årliga driften. Det meddelar drift- och renhållningschefen Jimmy Johansson.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-11-06 08:00

Drift- och renhållningschefen Jimmy Johansson tar några steg ut på den träkonstruktion, som sedan 2013, har utgjort en del av promenadslingan vid Värgårdsudde. Delar av spången har redan bytts ut.

undefined
Upprustningen har, till vissa delar, redan börjat och planeras att stå färdig under november månad. Anläggningen ska göras mer tillgänglig för alla, bland annat för personer med rullstol.

– Jag och min avdelning har fått i uppdrag att se över spången, räta upp den och förstärka dess olika delar. Entreprenören vi anlitar har redan börjat lite smått. Resten görs under november är tanken, förklarar Johansson.

Kostnaden för upprustningen beräknas till mellan 75 000 och 100 000 kronor.

– Det handlar om att göra den säkrare. I och med att det är sjöbotten så sätter sig konstruktionen över tid och det har gjort att spången sluttar. Halkrisken har varit stor, konstaterar driftchefen.

undefined
Spången är delvis anlagd på sjöbotten vilket gör att konstruktionen rör sig. För detta krävs ett årligt underhåll.

Genom att söka statliga medel, på drygt 100 000 kronor, kunde Stångåns vattenråd bygga spången längs Kisasjön. Kommunen var med och ansökte om pengarna men underhållsfrågan, alltså vem som skulle ansvara för driften av konstruktionen, avgjordes aldrig. Detta har gjort att spångens framtid har hängt i luften. Samhällsbyggnadschef Karolina Hedlund förklarar:

– Tyvärr har underhållet av spången fallit mellan stolarna och man förbisåg behovet av underhåll från alla inblandade parter. Spången konstruerades aldrig för att alla kommuninvånare skulle kunna beträda den, vilket vi tycker är viktigt. Alternativet till en upprustning hade varit att ta bort den men vi finner att spången har ett värde för alla kommuninvånare.

– Underhåll av träkonstruktionen kommer att krävas kontinuerligt. Det är viktigt eftersom den delvis är belägen i vatten, fortsätter Hedlund.

undefined
Pär-Magnus Jonsson, medlem i det vattenråd som möjliggjorde spången, har kämpat för anläggningens överlevnad. "Den är även viktig för skolans verksamhet", konstaterar han.

Det kommunen har konstaterat är att spången inte har varit lämplig eller anpassad för till exempel barnvagnar eller rullstolar – eller personer som av olika anledningar är ostadiga. Vid samhällsbyggnadsnämndens senaste sammanträde gav även politikerna klartecken för upprustningen. Pär-Magnus Jonsson, medlem i vattenrådet, har kämpat för spångens överlevnad.

– Vad roligt och bra. Jag får fira med att gå en promenad, konstaterar han när han nås av nyheten.

– Det var fel av oss i vattenrådet att vi inte kollade upp underhållsfrågan från början. Vi var väl övertygade om att kommunen skulle tycka att det var en bra grej och vi förutsatte att man skulle ta hand om den, men så naiv får man väl inte vara egentligen. Det är perfekt att kommunen tar ansvar nu, fortsätter Jonsson.

Från spången ser man ut över Kisasjön.
Från spången ser man ut över Kisasjön.
Karta: Spången vid Kisasjön
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!