Skolgården fylldes av Pippi-karaktärer

Böckerna om Pippi Långstrump fyller 75 år och det valde Bäckskolan att fira med en Pippi-dag. På onsdagen fylldes skolgården av barn utklädda till Pippi. "Det är många barn som gör lite rackartyg här", säger konstapel Kling.

Pippi-böckerna fyller 75 i år och Bäckskolans elever och lärare klädde ut sig till karaktärerna på onsdagen.

Pippi-böckerna fyller 75 i år och Bäckskolans elever och lärare klädde ut sig till karaktärerna på onsdagen.

Foto: Carl Holmqvist

Kisa2020-11-11 20:00

Det är barnboksveckan och Bäckskolan i Kisa passar på att fira Pippi-böckernas 75-årsjubileum. 

– Vi fick tanken om att ha en Pippi-dag där vi kunde få de flesta vuxna och barn att klä ut sig. Äta pannkakor i matsalen, leka inte nudda mark och ha tipspromenad, säger läraren Liselott Allard som har förvandlats till konstapel Klang för dagen.

Barnen och lärarna samlas för att sjunga Pippi sången "Här kommer Pippi Långstrump" och i kören finns nästan alla karaktärer. 

Nioåriga Ida Lindblom i klass 3b har håret uppsatt i två rosafärgade flätor.

– Det är roligt. Vi har fått göra Pippi-sprattelfigurer och ritat Lilla gubben, säger Ida och berättar varför Pippi är hennes favorit:

– Hon har flätor som sticker ut. 

undefined
Nioåriga Ida Lindblom tycker att det bästa med Pippi är hennes flätor.

Och Ida tycker det är roligt att även lärarna har klätt ut sig. 

Vem är roligast?

– Micke. Han är Prusiluskan, säger Ida. 

Han är inte ensam om att ha valt att klä ut sig till fröken Prysselius "Prusiluskan". Även rektorn Helén Fasth har gått in i karaktären för dagen och hon skojar om att hon ska ta Pippi till ett barnhem, precis som i böckerna. Hon berättar varför hon tror att Astrid Lindgrens klassiker förtsätter att fascinera barn.

– Det känns som att många barn blir peppade. Man tänker att jag ska också kunna vara en Pippi. Även hennes bredd i böckerna. Att hon även tar upp det här med sorg, svårigheter och så vidare, säger Fasth i sin blommiga hatt.

undefined
Barnen och lärarna klädde ut sig till flera olika karaktärer. Från övre vänstra hörnet: Konrad- Helena Nilsson, Klang- Yvonne Andersson, Pippi- Mari Hagvind, Prusseluskan- Helen Fasth. Nere från vänster: Ida Lindblom, Alex Dahlgren, Wilhelm Björk, Holger Roth.
Konstaplarna Kling och Klang höll ordning på barnen.
Konstaplarna Kling och Klang höll ordning på barnen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om