Sågen kan komma att växa - "Vi ser över möjligheterna"

Kinda 2025. Så benämns Södra-koncernens nya projekt i Kisa. "Det vi gör är att undersöka möjligheterna att utveckla sågen", förklarar affärsområdeschefen Jörgen Lindquist.

Kindasågen i Kisa ser ut att gå mot en expansiv framtid. Nu inleder Södra projektet Kinda 2025 där de undersöker möjligheterna att utöka verksamheten i Kisa.

Kindasågen i Kisa ser ut att gå mot en expansiv framtid. Nu inleder Södra projektet Kinda 2025 där de undersöker möjligheterna att utöka verksamheten i Kisa.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-10-03 08:00

Så sent som under det här året expanderade Kindasågen med en helt ny anläggning. En lagerlokal förvandlades till ett måleri och en 15 miljoner kronor stor satsning på vidareförädlat virke var ett faktum. Nu har platschefen Patrik Wass kopplats bort från sin tjänst för att istället fokusera fullt ut på framtiden. Hans uppdrag är från och med nu att ta fram förslag på hur sågen, som i dag sysselsätter ett 90-tal personer, ska tas till nästa nivå.

– Sågen är en jätteviktig del av Södra-systemet. Vi har en hög medlemsandel i området och vi måste kunna säkra upp så att vi kan ta hand om våra medlemmars virke och samtidigt skapa en bra marknad för dem. Därför vill vi se om det finns möjlighet att växa med det vi gör i Kisa, förklarar affärsområdeschef Lindquist och fortsätter:

– Exakt vad det innebär, i form av investeringar och nyanställningar, vet vi inget om i dag. Det kan både innebära att vi ska såga mer eller så kan det innebära att vi ska öka vidareförädlingen.

undefined
Så sent som i slutet av 2019 visade platschefen Patrik Wass upp början på det nya måleriet vid Kindasågen.

Sågverksamheten i Kinda stod klar år 1968 och har genom åren upplevt såväl toppar som dalar. I dag omsätts omkring 600 miljoner kronor om året och om Södras projekt får önskad effekt lär det öka i framtiden.

Hur stora är chanserna att projektet faktiskt leder till investeringar?

– Ingen aning. Det jag vet är att Kisa är ett viktigt område för oss, det är en välskött anläggning och vi är nöjda med den utveckling vi har där. För oss är det viktigt med en livskraftig industri, inte minst vid Östgötaslätten, som hela tiden förbättras och utvecklas så att vi kan möta efterfrågan.

Vi har försökt att nå projektansvariga Patrik Wass för en kommentar men utan framgång.

– Vissa av de här bitarna kommer att ta väldigt lång tid att ta fram så för att kunna satsa seriöst kommer Patrik Wass att gå in fullt i detta. Om det tar ett eller två år innan vi har ett färdigt förslag framme, det vet vi inte. Frågorna är ganska komplexa, förklarar Lindquist.

undefined
I dag jobbar ett 90-tal personer på Kindasågen och verksamheten omsätter omkring 600 miljoner kronor om året. Södra vill nu se över möjligheterna att öka.

Under pandemin har svensk byggvaruhandel fått ett enormt lyft - något som har gynnat Södra. Det är dock inte denna utveckling som ligger till grund för Kisaprojektet.

– Vi kan inte investera hundratals miljoner kronor i tron om att den fantastiska ökningen ska fortsätta. Trots allt ser vi positivt på att vidareutveckla i Kisa - men det finns inga slutgiltiga beslut fattade ännu, avslutar Lindquist.

Platschefen Patrik Wass kopplas bort från sin tjänst och kommer fullt ut fokusera på Kinda 2025.
Platschefen Patrik Wass kopplas bort från sin tjänst och kommer fullt ut fokusera på Kinda 2025.
Karta: Kindasågen, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!