Så har lantbruket påverkats av pandemin

När Ludvig & C0 presenterade sin rapport för lantbrukets lönsamhet 2020 så kunde man inte se någon negativ påverkan av pandemin. Istället var det en rapport som visade på bättre lönsamhet än fjolåret.

Malin Samuelsson och Caroline Lundén höll coronasäkert avstånd efter att lantbrukarnas lönsamhet presenterats.

Malin Samuelsson och Caroline Lundén höll coronasäkert avstånd efter att lantbrukarnas lönsamhet presenterats.

Foto: Carl Holmqvist

Kisa2020-11-19 13:00

I lönsamhetsrapporten har rådgivningsföretaget Ludvig & Co (tidigare LRF Konsult) räknat på lönsamheten för mjölk-, nöt-, gris- och växtodlingföretagen. Därifrån kommer cirka 70 procent av lantbrukarnas intäkter. Statistiken är baserad på siffror för 2019 och en prognos för 2020.

– Om vi tittar på lönsamheten så ser vi inte någon påverkan av corona. Rapporten visar på en stabil lönsamhet, säger Malin Samuelsson, ekonomirådgivare på Ludvig & Co.

Bäst lönsamhet har växtodlingen där prognosen pekar uppåt efter den svåra torkan 2018. I stort sett hela landet ska ha fått en god skörd av spannmål och vall. Det ser ut att bli en högre genomsnittsskörd och spannmålspriserna har ökat i spåren av corona.

– En del länder bunkrar och då har efterfrågan ökat, säger Caroline Lundén, fastighetsmäklare på Ludvig & Co.

Jenny Samuelsson och Niclas Larsson som driver en mjölkgård i Rothult utanför Kisa bekräftar att de återhämtat sig efter torkan.

– Torkan har påverkat oss jättemycket och vi har inte kommit i fatt förrän nu. Det är ett orosmoment om det kommer fler år med torka. Vi vet inte om vi skulle klara ett till sånt år, säger Jenny Samuelsson som skördar vall på gården.

Gården är en av ungefär 30 mjölkgårdar i Kinda. Trenden har varit att antalet gårdar minskar i kommunen, men inte antalet djur.

– Det är fler djur per gård helt enkelt, säger Malin Samuelsson.

Lönsamheten i svensk gris– och nötköttsproduktion visar på en stabil nivå 2020 jämfört med 2019. Detsamma gäller mjölkproduktionen. 

Rapporten visar att efterfrågan på svenskt kött, både gris och nöt, har ökat i år. För lantbrukarna så har alltså pandemin fört något lönsamt med sig.

– Man går inte ut på restaurang lika mycket och när folk handlar i affären så kan de lättare göra valet att välja svenskt, säger Malin Samuelsson.

Kollegan Caroline Lundén berättar att investeringsviljan från företag och banker verkar god. 

– Den har inte ökat jättemycket. Men det har varit en liten ökning de senaste fyra åren, säger Lundén. 

Trots att pandemin och Brexit skapar oro på marknaden så menar Ludvig & Co att den inhemska livsmedelsmarknaden kunnat dra nytta av läget.  Att rapporten visar på en stabil lönsamhet trots oroligheterna menar Ludvig & C0 indikerar att lantbruken identifieras som en samhällsviktig funktion. 

Jenny Samuelsson och Niclas Larsson på mjölkgården i Rothult utanför Kisa.
Jenny Samuelsson och Niclas Larsson på mjölkgården i Rothult utanför Kisa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!