Så är sjukfrånvaron under pandemin: "Har påverkat"

Kindasågens kunder har fortsatt att köpa virke trots coronapandemin. Däremot har en hög sjukfrånvaro stundalts påverkat verksamheten – med en minskad produktion som följd.

Under mars och april hade upplevde Kindasågen en hög sjukfrånvaro. "Visst påverkade det produktionen just då", berättar platschefen Patrik Wass.

Under mars och april hade upplevde Kindasågen en hög sjukfrånvaro. "Visst påverkade det produktionen just då", berättar platschefen Patrik Wass.

Foto: Dennis Petersson/bildmontage

Kisa2020-09-03 08:00

– Under mars och april såg vi en rejäl ökning och som värst hade vi 25 procents frånvaro på ett och samma skift. Vi försökte så gott vi kunde flytta folk internt mellan avdelningarna men visst påverkade det produktionen just då. Ibland mindre och ibland lite mer, förklarar Patrik Wass, platschef vid Södra Wood Kinda.

När vi når honom via telefon har pandemin pågått i närmare ett halvår. Många branscher har drabbats hårt men när det gäller Kindasågens produkter har efterfrågan fortsatt att vara stabil. Ett glädjande faktum för de drygt 90 anställda.

– Vår marknadsdel har ju fortsatt att tuffa på. Folk har handlat virke, bygger och fixar hemma. På så sätt har vi klarat oss lindrigare än många andra industrier, konstaterar Wass och fortsätter:

– När krisen slog till trodde jag att den skulle hålla i längre - i juni, juli och augusti har sjukfrånvaron varit tillbaka på normala nivåer. Samtidigt är det inte över än.

Hur mycket påverkade sjukfrånvaron produktionen?

– Det har påverkat oss negativt och vi känner till den ungefärliga volymen, mer än så vill jag inte gå ut med.

I slutet av 2019 var delar av sågens nya målningsanläggning på plats. Vid midsommar, efter en viss försening i coronavirusets spår, kunde maskinerna driftsättas.

– Efterfrågan finns absolut men vi är fortfarande i en intrimningsperiod, så det går lite bättre varje dag, avslutar Wass.

På Kindasågen i Kisa jobbar närmare 90 medarbetare.
På Kindasågen i Kisa jobbar närmare 90 medarbetare.
Karta: Södras Wood Kinda (Kindasågen)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!