Rivningen sköts upp - nu kan kulturbyggnaden räddas

I början av juni skulle rivningen av samtliga stationsbyggnader i Kisa ha inletts - men startdatumet sköts upp. Nu görs ett sista försök för att rädda det kulturhistoriska godsmagasinet.

Emil Thuresson och hans Kisa-Västra Eneby hembygdsförening beslutade vid ett extrainkallat styrelsemöte att erbjuda sig att ta över driften av godsmagasinet på stationsområdet i Kisa.

Emil Thuresson och hans Kisa-Västra Eneby hembygdsförening beslutade vid ett extrainkallat styrelsemöte att erbjuda sig att ta över driften av godsmagasinet på stationsområdet i Kisa.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-06-09 10:00

– Med situationen som har uppkommit erbjuder vi oss att ta över skötseln och förvaltningen av byggnaden för köpesumman en krona. Avsikten är att restaurera, öka den kulturella närvaron på området och skapa ett positivt intryck för alla som kliver av vid stationen, berättar Emil Thuresson, ordförande i Kisa-Västra Eneby hembygdsförening.

Det är efter en kavalkad av turer kring stationsområdets utveckling i Kisa som föreningen, i en skrivelse till kommunen, presenterar en ny lösning för att bevara byggnaden. Först gick den tidigare planen, där godsmagasinet skulle ha flyttats till det närliggande lokstallet, i stöpet i början av 2020 - därefter fattade kommunfullmäktige (kf) beslut om att riva fastigheten tillsammans med de övriga stationsbyggnaderna. Där och då gjorde föreningslivet ingen ansats till att "rädda" godsmagasinet men nu, när planerna kring en Ica-butik på området har blåsts av, är förutsättningarna förändrade.

undefined
"Tillsammans med lokstallet utgör godsmagasinet ett tydligt tema och speglar en betydelsefull period i Kisas historia", konstaterar Emil Thuresson.

– Arbetsgruppen som vi hade då, tillsammans med Attraktionskraft Kisa och engagerade kommuninvånare, bestämde sig för att inte vara en bromskloss i utvecklingen men efter Icas besked finns inte längre någon vision för området. Tillsammans med lokstallet utgör godsmagasinet ett tydligt tema och speglar en betydelsefull period i Kisas historia, konstaterar Thuresson.

Föreningens förslag om ett övertagande måste dock behandlas snabbt av kommunen. Redan den 1:e juni stod den upphandlade entreprenören nämligen i startgropen för att inleda rivningen av byggnaderna men efter påtryckningar från engagerade föreningarna sköts startdatumet fram för att ge utrymme för en ny lösning. Enligt teknik- och driftchef Jimmy Bexell är ambitionen att rivningsarbetet ska påbörjas inom den närmsta veckan.

– Vi har ett rivningsbeslut som vi förhåller oss till i dag och vi planerar att genomföra arbetet. Samtidigt är det vissa frågetecken kring godsmagasinet och skulle vi få andra direktiv från politiken får vi anpassa oss efter det, förklarar han.

undefined
Rivningen av byggnaderna på stationsområdet skulle ha inletts i början av juni. Nu behövs snabba politiska beslut för att godsmagasinet ska kunna bevaras.

När vi når samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mikael Österling (L) har han ännu inte tagit del av föreningens skrivelse men säger så här om beskedet:

– Det är lite för tidigt för att jag ska kunna uttala mig men det är jättepositivt med ett engagemang från civilsamhället. Vi kommer att diskutera frågan vid nämndens beredning under tisdagen.

Blir godsmagasinet kvar? Det återstår att se de kommande veckorna.
Blir godsmagasinet kvar? Det återstår att se de kommande veckorna.
Karta: Kisa station
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!