Rånutredning läggs ner – polisen kommer inte framåt

Kisa skakades av två rån på en månad. Nu har polisen lagt ned ett av fallen. "Vi saknar spaningsuppslag i ärendet", säger förundersökningsledaren Therese Aldén.

Kisa skakades i början av året av två rån. Polisen har nu lagt ned av ärendena medan det andra fortfarande ligger på utredningsbordet.

Kisa skakades i början av året av två rån. Polisen har nu lagt ned av ärendena medan det andra fortfarande ligger på utredningsbordet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kisa2021-03-09 17:38

Det första rånet inträffade mellan klockan 17 och 18 på kvällen den 18 januari, enligt den anmälan som upprättades av polisen i Linköping.

En man i 60-årsåldern uppgav då att han hade blivit hotad av fyra personer i bostadsområdet Bergdala som med kniv tvingat honom att lämna ifrån sig sin ryggsäck innehållande bland annat mediciner.

Männen, som enligt målsägaren var i 20-30-årsåldern, ska därefter ha sprungit från platsen.

Nu uppger polisens förundersökningsledare Therese Aldén att hon beslutat att lägga ned utredningen.

– Skälet till det är att vi saknar spaningsuppslag. Vi har följt upp de uppgifter som målsägaren lämnat i de förhör vi hållit med honom och den sammantagna bilden är att vi inte lyckats komma fram till någon eller några misstänkta gärningsmän, säger hon.

Det andra rånet rör en händelse från kvällen den 18 februari då en man i 25-årsåldern uppgav att han blivit rånad i sin bostad av en person som han träffat en stund tidigare.

– Målsägaren ska ha gått hem tillsammans med mannen där de börjat samtala med varandra. Besökaren ska senare hotat målsägaren med någon form av tillhygge och tvingat till sig hans bankkort och pinkod, säger Therese Aldén.

Har ni någon uppgift om vad för slags tillhygge som användes?

– Målsägaren har berättat att det var en kniv.

Hur långt har ni kommit i detta ärende?

– En bit, men det återstår en del att göra. Tekniker har gjort en brottsplatsundersökning och de spår som säkrats ska nu gås igenom och värderas. Vi har dessutom hållit förhör med målsägaren och andra personer som haft en del uppgifter som vi fört in i utredningen.

Det som förbryllar polisen är att vanligtvis "lugna" Kisa haft två rån på relativt kort tid.

– Det är en faktor som vi tittat närmare på. Det är, i ljuset av detta, särskilt angeläget att gå till botten med omständigheterna och bringa klarhet i vad som egentligen har inträffat, säger Therese Aldén.

Har det spridit sig en ökad oro på orten efter händelserna?

– Ja, till viss del, enligt vår områdespolis som arbetar där. Nu är det vår uppgift att se till så att tryggheten återvänder och det gör vi genom att lösa de brott som inträffar. 

Hur långt dröjer det innan ni har mer information att lämna kring det senaste rånet?

– Ett par veckor, som det ser ut nu.

Karta: Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!