Rallytalangen hÄrdsatsar mot toppen

Albin Nordh Àr rallytalangen som nu Àr uppe och tÀvlar mot de allra bÀsta i Sverige. Nyligen tÀvlade han i rallysprint i SM-veckan och var otroligt nÀra en pallplats.

Foto: Max Elofsson

KISA2019-07-06 19:30

Det hela började vÀldigt tidigt för Albin. Som sjuÄring började han vara med sin pappa Fredric pÄ jobbet för att fÄ se och lÀra sig om grÀv- och lastmaskiner och dÀr föddes ett intresse hos honom.

– Jag har alltid tyckt om maskiner och fordon och att lĂ€ra mig om hur det fungerar, sĂ€ger Albin Nordh.

Pappa Fredric Nordh har en bakgrund som rallyförare och nÀr Albin var i nioÄrsÄldern sÄ Äterupptog Fredric rallyförandet och dÄ fick Albin upp ögonen för bilsport. Som 15-Äring började han med folkrace och gick senare vidare till ungdomsrally. Numera Àr han 20 Är och kör Rally-SM, vilket innebÀr att han kör tÀvlingar mot de allra bÀsta i Sverige. Det Àr totalt sex deltÀvlingar under Äret och den föraren med bÀst totalpoÀng vinner SM-cupen. Hittills har det varit tre deltÀvlingar.

Nyligen tÀvlade han i rallysprint under SM-veckan i Malmö. DÀr slutade han pÄ fjÀrde plats men var mindre Àn en sekund bakom trean. Trots det sÄ var Albin vÀldigt nöjd med sin insats.

Albins bil tillhör klassen R2 som innebÀr att den Àr helt otrimmad, men nÀr han tÀvlar i SM-serien sÄ möter han rallybilar som fÄr vara trimmade, vilket kan lÄta orÀttvist, men det Àr en del av sporten sÀger Albin Nordh.

– Skillnaden Ă€r ju stor, vi som kör otrimmat ska inte kunna hĂ€nga med egentligen, men det Ă€r ocksĂ„ en kostnadsfrĂ„ga, sĂ€ger han.

Albin Nordh tillhör Ydre Motorklubb, vilket Àr samma klubb som hans pappa Fredric tillhör. Inför tÀvlingar handlar det mer om att meka med bilen Àn att trÀningsköra. Den stora anledningen till det Àr för att rallybilar inte fÄr köras i vanlig trafik och det Àr ont om banor att öva pÄ.

– Jag skulle sjĂ€lvklart vilja lĂ€gga mer tid pĂ„ att trĂ€ningsköra, men det Ă€r inte sĂ„ lĂ€tt tyvĂ€rr, sĂ€ger han.

I dag jobbar han med att köra lastbil för Kisa Ätervinning, sedan efter jobbet handlar det mesta om att skruva och meka med sin bil. Han satsar helhjÀrtat pÄ rallykarriÀren nu och har som mÄlsÀttning att komma ut i vÀrlden och tÀvla pÄ en internationell nivÄ. NÄgra förebilder som han har haft Àr bland andra Colin McRae och svenske Pontus Tidemand.

– NĂ€r jag ser tĂ€vlingar pĂ„ tv sĂ„ Ă€r det vĂ€ldigt hĂ€ftigt och jag hoppas jag kan fortsĂ€tta utvecklas och bli sĂ„ bra som möjligt, sĂ€ger Albin Nordh.

HÀrnÀst vÀntar en ny SM-deltÀvling i Kolsva i VÀstmanland. Den tÀvlingen sker i mitten av augusti och fram tills dess pÄgÄr arbete med att ÄterstÀlla bilen sedan senaste tÀvlingen.

Intresset för sporten kom i tidig Älder och pappa Fredric Nordh har varit en stor inspirationskÀlla för Albin.
Intresset för sporten kom i tidig Älder och pappa Fredric Nordh har varit en stor inspirationskÀlla för Albin.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om