Promenaderna stoppas inte av coronaviruset

I tider av social distansering försöker PRO Kisa hitta sätt att bryta isoleringen. En ny grupp på sociala medier är en sak, promenader en annan. Något som inte stoppas av coronaviruset.

PRO Kisas sedvanliga tisdagspromenader stoppas inte av coronaviruset. Vi mötte upp dem under deras vandring genom samhället.

PRO Kisas sedvanliga tisdagspromenader stoppas inte av coronaviruset. Vi mötte upp dem under deras vandring genom samhället.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-04-18 10:00

"Det är nu som vår organisation ska finnas där, det är det här vi finns till för", konstaterar föreningens ordförande Anders Lind. Vi träffas utanför Kindagård i Kisa tillsammans med ett gäng av PRO-föreningens medlemmar. De hälsar, pratar och skrattar men håller plikttroget avståndet till varandra. När kyrkklockorna i närheten sedan slår tio är de redo att ge sig iväg på den sedvanliga tisdagspromenaden. En av få aktiviteter som inte har ställts in under våren.

– Vi är vana att ha mycket att göra tillsammans, allt från studiecirklar till möten, men nästan allt försvann på en dag. Det gör att många blir ensamma och isolerade och trots att vi till en början var lite osäkra på om vi vågade fortsätta med promenaderna bestämde vi oss för att de som vill och har möjlighet åtminstone kan träffas utomhus, förklarar föreningens vice ordförande Anette Nystrand Svensson.

Medlemmarna Anette Karlsson och Berit Svensson är inte oroliga för eventuell smitta under promenaderna.

– Det är väl inte så farligt om man håller ett armlängds avstånd till varandra. Vi har hållit på med de här promenaderna under minst 15 år och nu känns de extra viktiga. Det är en social grej, en ljuspunkt i vardagen, och på det här sättet ser man också att alla andra är okej och mår bra, konstaterar de.

Ett annat initiativ som föreningen nyligen tagit är en grupp på Facebook tillägnad PRO-medlemmar över hela kommunen. Här är syftet att, i en tid som kan upplevas negativ, sprida vardagens positiva inslag. På kort tid har gruppen fått över 50 medlemmar och 100 så kallade inlägg.

– Vi når kanske inte alla men vi når i alla fall ganska många. Man kan dela med sig av det man gör i sin isolering, ge tips på utflykter eller böcker att läsa. Det är helt enkelt ett annat sätt att umgås, ett sätt som ligger i tiden och som vi tror kan ge positiva effekter även efter det här med corona, säger Nystrand Svensson.

För att nå de allra äldsta har föreningen upprättat en form av stödlinje för de som är i behov av att prata. I detta finns också ideella krafter som kontinuerligt ringer runt till äldre medlemmar för att höra hur de mår.

– Givetvis ska vi finnas där i den vanliga vardagen men när det inträffar särskilda saker blir det ännu viktigare. Vi är jättenöjda över de saker vi gör för att bryta isoleringen, avslutar ordförande Lind.

Under tisdagen drog PRO-medlemmarna fram sina vandringsstavar.
Under tisdagen drog PRO-medlemmarna fram sina vandringsstavar.
Karta: Kindagård, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!