Branden på Kindasågen ledde till produktionsstopp

Förra veckans brand på sågverket i Kisa resulterade i två nedbrunna byggnader. Nu berättar Magnus Fransson, platschef på Kindasågen, om händelsen.

Det var under måndagen förra veckan som räddningstjänsten larmades ut till Kindasågen, där ett lagertält och en spånlada brann.

Det var under måndagen förra veckan som räddningstjänsten larmades ut till Kindasågen, där ett lagertält och en spånlada brann.

Foto: Per Svensson Borrud/Pelles Photo

Kisa2022-05-18 06:59

Det var under måndagsmorgonen förra veckan som räddningstjänsten larmades till en brand vid Kindasågen i Kisa. Räddningstjänsten i Kisa fick under branden förstärkning från Linköping. Som mest var 21 personer på plats.

Byggnaderna tilläts brinna ner och räddningstjänsten arbetade för att förhindra spridning.

– Det tog eld i vår spånlada, vilket senare spred sig till ett mindre lagertält där vi lagrar våra kutterspånsbalar. Konsekvensen blev att ladan och det mindre tältet brann ner. Sedan finns det lite mindre skador på en byggnad intill, berättar Magnus Fransson, platschef på Kindasågen, under tisdagsförmiddagen.

Vet ni något om orsaken till branden?

– Det är väldigt svårt att säga vad det var som orsakade branden, men det är troligtvis någon varmgång, antingen i ett lager eller där metall mött metall på något vis. Vi vet i alla fall ungefär var branden startade. Försäkringsbolaget har haft en brandutredare på plats.

undefined
Både den antändna spånladan och det intilliggande lagertältet tilläts brinna ner.

Magnus Fransson understryker att det inte finns någon som bär ansvar för det inträffade.

– Absolut inte, inget sådant. Det är någonting i maskineriet som har antänt.

Både personal och räddningstjänst skötte sig precis som förväntat, enligt honom. Nu, efter branden, vill platschefen lyfta fram de inblandade.

– Våra rutiner vad gäller personal funkade bra och räddningstjänsten gjorde ett fantastiskt bra jobb. De kom väldigt fort och jobbade för att det här inte skulle spridas. Tittar man utifrån det perspektivet så gick det ändå väldigt bra, det blev ju inga personskador.

Magnus Fransson fortsätter:

– Vi hade även personal som var med och rullade slangar för att få fram vatten, så det var ett bra samarbete tillsammans med räddningstjänsten.

undefined
Räddningstjänsten i Kisa fick under branden förstärkning från Linköping. Som mest var 21 personer på plats.

Säkerhetsfrågor är viktigt på sågverket.

– Vi har en hög ambition vad gäller säkerhet på Södra överlag och nu kommer vi säkerligen att titta över våra rutiner ytterligare vad gäller brand. Det är väldigt viktigt för oss.

Vad innebär den här branden för er rent ekonomiskt?

– Det kan jag inte svara på, det får framtiden utvisa. Jag har ingen koll alls på det i dag, utan vi har en dialog med försäkringsbolaget och utreder den frågan.

Förutom en nedbrunnen lada, ett nedbrunnet lagertält och värmeskador på en intilliggande byggnad så resulterade branden också i ett produktionsstopp i sågverkets hyvleri. Under tisdagsförmiddagen, en dryg vecka efter branden, hade produktionen ännu inte kommit igång.

– Vi har renoverat upp det som vi kan nu och kommer att köra igång igen i morgon (läs onsdag).

undefined
Det var vid 08.14 förra måndagen som räddningstjänsten larmades till Kindasågen i Kisa.

Vad produktionsstoppet innebär ekonomiskt för företaget kan Magnus Fransson heller inte kommentera.

– I dagsläget handlar allt om att få igång verksamheten och sedan kommer den här frågan att ingå i vår diskussion med försäkringsbolaget. Vi räknar som sagt med att starta upp i morgon onsdag.

Produktionsstoppet har inte inneburit behov av färre antal personal, enligt Magnus Fransson.

– Vi har hanterat det genom att göra andra saker. Det fanns städning att göra efter branden och andra aktiviteter som också är kopplade till den. Sedan har vi även lyckats få in personal som täckt in för annan frånvaro på övriga avdelningar. Det har löst sig.

Har sågverket drabbats av en brand av detta slag tidigare?

– Det var en brand inne i hyvleriet 2019 med ett stillestånd på en dryg månad, men då var det mestadels el och ventilation som förstördes, inte några byggnader.

Två byggnader brann ner i branden.
Två byggnader brann ner i branden.
Det här har hänt

Förra måndagen bröt en brand ut på Kindasågen i Kisa. Vid klockan 08.14 larmades räddningstjänsten om en brand i en conatiner.

Räddningstjänsten var på plats med flera enheter och vid klockan 09.30 arbetade 21 personer med att hindra branden från att sprida sig.

En spånlada och ett lagertält hade börjat att brinna. Räddningstjänsten meddelade att byggnaderna skulle få brinna ner. Insatsen riktades istället mot att hindra branden från att sprida sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!