Nyföretagarcentrum har bytt skepnad: "Vi finns kvar"

En ny lokal och ett uppdaterat utbud. Mycket har hänt hos Nyföretagarcentrum i Kinda. "Jag hör rykten om att folk tror att vi försvann då Växtkraft lades ner", berättar Eva Torell.

"Vi finns kvar", meddelar företagsrådgivaren Eva Torell vid Nyföretagarcentrum i Kinda/Ydre. Med nedläggningen av Växtkraft Kinda har mycket förändrats för organisationen.

"Vi finns kvar", meddelar företagsrådgivaren Eva Torell vid Nyföretagarcentrum i Kinda/Ydre. Med nedläggningen av Växtkraft Kinda har mycket förändrats för organisationen.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-08-19 20:00

Med en kakelugn bakom stolsryggen, i ett av Kisas äldsta hus Dalkulla, har rådgivaren packat upp sitt kontor. När Kinda kommun, under hösten 2020, valde att strypa bidraget till näringslivsorganisationen Växtkraft Kinda påverkades även Eva Torell och Nyföretagarcentrum Kinda/Ydre (NFC). De båda verksamheterna har, genom åren, visserligen varit skilda varandra men levt i en nära symbios.

undefined
Under 2019 startades 69 enskilda firmor och aktiebolag i Kinda kommun. Under pandemiåret 2020 ökade antalet till 73 stycken. "Det är positivt", konstaterar Eva Torell.

– Vi har haft samma personer i våra styrelser, samma personal och samma lokaler, så NFC hade inte ekonomi nog att klara sig helt själva. Vi funderade länge över hur vi skulle få till en organisation som fungerade, och så dök den här möjligheten upp, förklarar Torell.

Som nyanställd på NFC i Linköping kan hon fortsätta att fokusera på Kinda och Ydres nyföretagare. Lokalen hyrs av Företagarna.

– Jag har inte någon specificerad arbetstid som ägnas åt Kinda och Ydre utan det är efter behov. Genom den här lösningen får vi även Företagarna som ny samarbetspartner. Vi har under en längre tid pratat om att vi ska samarbeta mer med gemensamma aktiviteter och nu finns förutsättningarna, berättar Torell.

undefined
Nyföretagarcentrum hyr nu in sig i Kisafastigheten Dalkulla, med organisationen Företagarna som ny samarbetspartner.

I sin omdaning av näringslivsarbetet kommer Kinda kommun att bilda ett näringslivsråd. Här kommer Kindarådgivaren att finnas med.

Vad tycker du om kommunens beslut?

– Jag kan inte uttala mig om det. De har ambitionen att göra bra saker för näringslivet och det får vi lita på helt enkelt, svarar Torell.

NFC har, över hela landet, märkt att efterfrågan av rådgivning minskat en aning med pandemin. Kinda är inget undantag.

– Min känsla är att många tror att Nyföretagarcentrum gick i graven med Växtkraft Kinda. Det gjorde vi inte. Vi finns kvar och jag skulle säga att vi har ännu större möjligheter att hjälpa till, konstaterar företagsrådgivaren.

undefined
Eva Torell menar att många tror att Nyföretagarcentrum gick i graven tillsammans med Växtkraft Kinda. "Men så är det inte", konstaterar hon.

Den mer tydliga kopplingen till NFC i Linköping gör att Torell har en större verktygslåda att plocka ifrån.

– Nu har vi bland annat full tillgång till rådgivning på arabiska och flera andra språk. Allt fler nya svenskar väljer att starta företag. Det är en bra möjlighet för dem att få jobb, säger Torell och förklarar att utbudet av utbildningarna och seminarierna är fler i dag.

Varför är det viktigt med ett lokalt NFC?

– Det handlar väldigt mycket om nätverkande. Flera nyföretagare kommer till mig för få kontakter och en stor del av mitt arbete är att föra dem samman, svarar Torell.

Karta: Nyföretagarcentrum Kinda/Ydre, Dalkulla
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!