Över tusen besökare förra året – nu öppnar lokalen igen

Under förra sommaren lockades 1 300 besökare till Kinda Kuriosum i Kisa. Nu, pandemin till trots, har en ny utställning invigts – med glimtar från Kinda Kanals 150-åriga historia.

Kulturhandläggaren Emil Thuresson, kultur- och fritidsstrategen Lena Röös och museiintendenten Cecilia Sagrén ligger bakom utställningen på Kinda Kuriosum.

Kulturhandläggaren Emil Thuresson, kultur- och fritidsstrategen Lena Röös och museiintendenten Cecilia Sagrén ligger bakom utställningen på Kinda Kuriosum.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-06-16 12:53

Utanför den kulturhistoriska "röda längan" på Vråkenområdet tar kultur- och fritidschefen Lena Axelsson ton. Hon inviger den andra sommarsäsongen i utställningslokalen Kinda Kuriosums korta levnadstid. Premiären ägde nämligen rum under 2020.

undefined
"En vacker och viktig transportled i hjärtat av Östergötland". Så beskrev kultur- och fritidschefen Kinda Kanal i sitt invigningstal.

– Hela tanken med kuriosum-konceptet är att på olika sätt väcka intresse för Kindabygdens historia. Det vi ställer ut här är inte heltäckande på något vis utan det är små glimtar ur arkiven, inget mer. Förhoppningsvis kan det fungera som en "trigger" för att folk ska intressera och engagera sig mer, förklarar kultur- och fritidsstrategen Lena Röös.

I år var utställningens tema nästan givet från början – med tanke på Kinda Kanals 150-årsjubileum.

undefined
Kommunens tanke med kuriosum är att tillgängligöra små glimtar ur Kindabygdens historia, nu kring Kinda Kanal.

– Vi gör små nedslag i kanalens historia i relation till Kinda. Kanalens sista eller första anhalt Åby brygga har en egen monter till exempel. Vi berättar också en hel del om timret och skogen som var en av de största anledningarna till att kanalen kom till, förklarar Röös.

– Linköping och norra delen av länet, som inte har skog på samma sätt, var beroende av virket från Kinda. För Kinda drev kanalen på utvecklingen genom att många sågverk kom till och att fler flyttade hit, fyller museiintendenten Cecilia Sagrén i.

undefined
Max åtta besökare får vistas i lokalen samtidigt. Dessutom är den obemannad. "Vi har medvetet valt att inte inkludera så mycket föremål i utställningen", säger Lena Röös om säkerhetsrisken.

Kuriosum håller nu öppet varje vardag, för max åtta personer samtidigt, fram till den 15 augusti.

– Med tanke på pandemin har det inte varit givet att utställningen skulle bli av men vi gör ett försök, säger Röös.

Karta: Kinda Kuriosum, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!