Storföretagets nya vd berättar om sin resa

Stefan Gustafsson började som elektriker i en batterifabrik. Nu har han tagit över som högsta chef på ett miljardföretag. Sofidel är den största organisationen som han har haft ansvar för hittills.

Att gå från metall till papper innebär att vokabulären behöver uppdateras. "Yankeecylinder", en cylinder för torkning av visst papper, är bara ett av alla nya ord.

Att gå från metall till papper innebär att vokabulären behöver uppdateras. "Yankeecylinder", en cylinder för torkning av visst papper, är bara ett av alla nya ord.

Foto: Jan Novotny

Kisa2023-03-10 17:00

När vi träffas är det ganska exakt en månad sedan han klev in i sin nya position på pappersbruket i Kisa. Sedan den 8 februari har han kunnat titulera sig som vd för Sofidel Sweden AB, efter företrädaren Roger Svensk som slutade vid årsskiftet.

– Det är väldigt mycket att lära förstås, och det ska man vara ödmjuk inför. Men nu när man har varit en månad så har man fått en annan insikt, och då blir man ju mer inblandad i saker och ting. Första veckan är man ju mest med och lär, säger Stefan Gustafsson.

Hur fick du jobbet?

 – Det var via en rekryteringsfirma, jag fick frågan om jag var intresserad av söka tjänsten, och det ville jag ju då. Sen förstärktes det intresset både efter att jag varit här och haft lite olika samtal och möten, både med min nuvarande chef i Italien och med kollegor här.

– Det är ju en verksamhet som går årets alla dagar, och det är klart att det var lockande.

Sofidels Kisafabrik, som när år 2022 summeras landar på strax över en miljard i omsättning, blir den största verksamheten som han har varit chef över hittills. Tidigare har han främst jobbat inom metallindustrin, senast som platschef på 3M:s fabrik i Västervik som producerar slipskivor. Att lämna den gamla arbetsplatsen innebar blandade känslor.

– Det var lite vemodigt, för jag trivdes ju väldigt bra där, så det kändes på avtackningen. Om man säger så: beslutet när jag väl fick möjligheten var inte så svårt att fatta. Däremot betyder det ju inte att det kändes lätt.

Gustafsson bor idag i hemstaden Hultsfred. Det var här karriären började, som underhållselektriker på Vartas numera nedlagda batterifabrik.

– Jag tyckte att det var väldigt roligt och kände att jag ville utvecklas. Och det var väl egentligen där som intresset för teknik väcktes.

Att han hamnade på batterifabriken var ingen slump. Båda hans föräldrar jobbade där, och även farfar hade varit anställd en gång i tiden. Efter några år på fabriken blev det studier på Kalmar högskola, nu Linnéuniversitetet, och senare Linköpings universitet. Därifrån stakades chefsvägen ut, med det första mindre chefsjobbet på just Varta.

Vad har resan betytt för dig, att gå från underhållselektriker till vd på ett miljardföretag?

– Jag har inte tänkt så mycket på det, säger Gustafsson med ett skratt och fortsätter:

– Jag har tyckt att det varit roligt hela tiden. Jag har varit intresserad av att arbeta både med människor, med projekt, utveckling och affärer. Men det är inte så att jag haft en strävan att bli chef över ett stort företag.

Dagen när vi ses är det bland annat rekryteringsarbete på schemat. Företaget har löpande antagning till flera olika tjänster, och man hoppas kunna bli fler på totalen under året. Dessutom behövs ett 40-tal vikarier till sommaren.

Sveriges BNP-tillväxt spås bli lägst i EU det här året, hur känner ni av det?

– Jag ser inte att det påverkar Sofidel.

Hur kommer det sig?

– De produkterna som vi tillverkar har en ganska stabil efterfrågan, det tror jag inte är någonting som folk drar ner på. Det är produkter som behövs både i bra och dåliga tider.

Några anpassningar av produktionen, exempelvis förändrad papperskvalitet, till följd av den höga inflationen ser den nya vd:n inte framför sig. Det finns planer på att uppdatera delar av anläggningen och att köpa in nya maskiner, men fler detaljer än så ges inte i dagsläget.

Eftersom Sofidel tillverkar basvaror, som exempelvis toapapper, påverkas man inte lika mycket av konjunkturen, menar Gustafsson. "Det är produkter som behövs i både bra och dåliga tider."
Eftersom Sofidel tillverkar basvaror, som exempelvis toapapper, påverkas man inte lika mycket av konjunkturen, menar Gustafsson. "Det är produkter som behövs i både bra och dåliga tider."
Om Stefan Gustafsson

Stefan Gustafsson är 57 år och bosatt i Hultsfred. Det är även hans hemort, där han startade sin karriär som underhållselektriker på batterifabriken Varta.

Sedan dess har han haft diverse chefspositioner på olika företag inom framförallt metallindustrin, som Finnveden Gjutal AB där han var vd, och 3M:s fabrik i Västervik (även känt som Slipnaxos) där han var platschef.

Sedan den 8 februari i år är Gustafsson vd på Sofidel Sweden AB i Kisa, som ingår i den italienskägda Sofidelkoncernen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!