Nya uppgifterna: Läggs inte ned

Att väntjänstens söndagskafé på Bergdala skulle upphöra stämmer inte. Det meddelar representanter från vård- och omsorgsförvaltningen som dementerar ryktet.

Vård- och omsorgsförvaltningen med Jenny Sohlmér, Anna Hanzon, Eva Hulth och Lisbeth Nilsson meddelar att kaféet inte ska stängas.

Vård- och omsorgsförvaltningen med Jenny Sohlmér, Anna Hanzon, Eva Hulth och Lisbeth Nilsson meddelar att kaféet inte ska stängas.

Foto: Dennis Petersson

KISA2019-07-03 11:45

– Att människor frivilligt lägger ned tid är något som vi på bred front uppmanar och uppmuntrar till. Vårt uppdrag är att försöka skapa förutsättningar för väntjänsten att kunna verka på de villkor de kan och vill och det har aldrig förekommit några diskussioner kring att kaféverksamheten inte ska fortsätta, förklarar Eva Hulth, områdeschef för äldreomsorgen i Kinda kommun.

Det var på sociala medier som det under förra veckan framkom uppgifter om att väntjänstens mångåriga initiativ, med söndagsöppet på Café Bergdala, skulle upphöra, ett rykte som kommunen nu dementerar. Verksamheten ska inte läggas ned, men likväl förändras. På grund av påtryckningar från kommunens miljökontor kan väntjänsten inte längre använda det tillredningskök som finns i lokalerna och under vardagarna används av LSS-verksamheten. Lösningen blir istället att förflytta initiativet till ett annat kök, ett så kallat mottagningskök, precis bredvid.

– Vi har fått påpekningar i ett antal år att det är svårt för oss att fullt ut ansvara för vårt tillstånd när vi har personer som vistas i köket som inte tillhör vår verksamhet, förklarar Jenny Sohlmér, verksamhetschef för kommunens dagliga verksamhet.

Varför har ni låtit initiativet fortgå trots påtryckningar?

– Det har aldrig varit skarpt läge utan de har bara sagt att det vore bra om vi hittade en annan lösning. Vi har hela tiden fått förnyat tillstånd för att vi har bra koll, vi har utbildat väntjänst och sett till att de har tillräcklig kunskap om rutinerna, men det bästa på lång sikt, och för att agera proaktivt, är att helt komma ifrån den problematiken.

Efter sommaren kommer Kisas väntjänst alltså att få hålla till i ett annat kök som tidigare tillhört hemtjänsten, något som gör att rutinerna blir annorlunda. Kisabon Elsie Roth, som är en av de totalt tio personer som håller söndagskaféet öppet nästintill året om, tycker att det är svårt att sia om hur förändringen kommer att påverka verksamheten men hon hoppas att lösningen ska fungera väl.

– Jag vill såklart att vi ska kunna vara kvar och det är ju många som uppskattar initativet. Just nu tycker jag att det är svårt att säga hur kommunen har tänkt sig, det är mycket som ska stämma om vi ska kunna servera, men vi får hoppas att det blir bra till slut, säger eldsjälen.

Vid vissa tillfällen har det även förekommit musikunderhållning på kaféet under söndagarna.
Vid vissa tillfällen har det även förekommit musikunderhållning på kaféet under söndagarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!