Nya trafikregler införs till skolstarten

Inte nog med en pandemi - som kräver nya rutiner och anpassningar.När sommarlovet är slut och eleverna återvänder, har också trafiksituationen kring Bäckskolan helt förändrats.

När rektorn Helen Fasth och specialpedagogen Malin Siverholm tar emot eleverna efter sommaren är det mycket som är annorlunda vid Bäckskolan.

När rektorn Helen Fasth och specialpedagogen Malin Siverholm tar emot eleverna efter sommaren är det mycket som är annorlunda vid Bäckskolan.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-08-15 18:00

– Att föräldrar har god tid på sig vid lämning och hämtning är ett tips som vi vill ge - och att man verkligen försöker titta på de nyuppsatta skyltarna, konstaterar rektorn Helen Fasth och specialpedagogen Malin Siverholm.

Trafiksituationen kring Bäckskolan har varit ett uttalat problem, både från personal och föräldrar, under en lång tid. Under det gångna sommarlovet har åtgärder till sist genomförts. Genom en ny infart förbättras flödet vid avlämning och hämtning, dessutom har hastigheten på anslutande vägar sänkts samtidigt som flera parkeringar anlagts. Även cykelbanan, från den så kallade Huldaskogen, har fått en anslutning vid skolan.

undefined
Under sommarlovet har trafiksituationen vid Bäckskolan förbättrats. Här målar Markus Johansson från kommunens teknik- och driftavdelning ut markeringar till den nya väjningspliktsskylten.

– Nu blir det tydligare, med ett bättre flöde, men samtidigt kommer det säkert att dröja ett tag innan alla kommer in i de nya rutinerna och ser poängen med dem, säger Fasth.

Förutom trafikåtgärderna påverkas skolstarten av den pågående coronapandemin. Uppropet kommer att ske utomhus med varje årskurs separerade ifrån varandra. I den löpande verksamheten är det fortsatt fokus på handhygien och avstånd - och så kommer ett antal klasser att äta sin lunch i klassrummet.

– Vi försöker även minimera besöken på skolan. Går det att ha digitala möten så har vi det, förklarar Fasth, berättar att rutinerna kring förkylningssymtom kvarstår, och avslutar:

– Barnen vill göra som oss vuxna, hålla avstånd och tvätta händerna, men det är klart att vi måste påminna dem.

undefined
Här, på Långgatan, har den största förändringen skett. Med en ny infart till parkerongen skapas ett tydligt flöde för avlämning och hämtning vid skolan.
Häcken har tagits bort och givit rum för en ny infart.
Häcken har tagits bort och givit rum för en ny infart.
Karta: Bäckskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!