"Har alltid varit kompisar siffrorna och jag"

Jessica Edlund, Kindas nya ekonomichef, har alltid haft lÀtt för siffror. NÀr hon analyserar den rÄdande ekonomin, och den positiva prognosen, uppmanar hon till ÄterhÄllsamhet.

Jessica Edlund, Kindas nya ekonomichef, har alltid haft lÀtt för siffror. "Vi har alltid varit kompisar siffrorna och jag", berÀttar hon i en lÀngre intervju.

Jessica Edlund, Kindas nya ekonomichef, har alltid haft lÀtt för siffror. "Vi har alltid varit kompisar siffrorna och jag", berÀttar hon i en lÀngre intervju.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-11-28 17:00

NĂ€stan tre mĂ„nader har gĂ„tt sedan den MalmslĂ€ttsbördiga 47-Ă„ringen klev in pĂ„ kommunhuset i Kisa för sin första arbetsdag. Efter tio Ă„r med samma tjĂ€nst i Boxholm lockades hon av ekonomichefsposten i Kinda – och möjligheten att fortsĂ€tta utvecklas i ett nytt uppdrag. Denna drivkraft har, Ă€nda sedan gymnasiestudierna, varit nĂ„got av ett signum i hennes arbetsliv.

– Jag Ă€r definitivt ingen förvaltare utan jag har alltid tyckt om att lĂ€ra mig nya saker. Tio Ă„r i Boxholm var ett rekord för mig pĂ„ en och samma arbetsplats. Jag trivdes vĂ€ldigt bra och familjelivet spelade in en hel del, förklarar Edlund.

– Men att hela tiden "lĂ€ra nytt" Ă€r definitivt en drivkraft för mig, fortsĂ€tter hon.

undefined
Ekonomichefens stora uppdrag, tre mÄnader in i tjÀnsten, Àr det pÄbörjade budgetarbetet inför 2023. MÄlet Àr att en budget ska klubbas i juni 2022.

Med tanke pÄ hennes egen instÀllning bÄdar inledningen, i Kinda, gott.

– Alla har mycket energi, tankar och idĂ©er – och vill vĂ€ldigt mycket. Man vill inte bara förvalta verksamheterna utan man vill framĂ„t och utveckla Kinda, konstaterar ekonomichefen.

Hennes uppdrag genom karriÀren har varit mÄnga och spÀnner i princip över hela ekonomiomrÄdet. Revisions- och redovisningsbyrÄer, it-bolag och start-ups. Under ett antal Är var hon ekonomiansvarig pÄ BT:s moderbolag i Mjölby, numera Toyota Material Handling. I samma koncern startade hon upp ett nytt leasingbolag.

Innan uppdraget i Boxholm hade hon aldrig "gÄtt över" till den offentliga sidan.

– Jag hade faktiskt aldrig tĂ€nkt pĂ„ att kommunen var en sĂ„ stor arbetsgivare för ekonomer, berĂ€ttar Edlund.

– Det kĂ€nns ocksĂ„ lite mer meningsfullt nĂ€r man arbetar med siffror i en kommun. I en kommun finns det riktiga mĂ€nniskor och verksamheter bakom siffrorna. Det Ă€r inte riktigt samma sak att till exempel jobba i ett it-bolag som utvecklar mjukvaror, fortsĂ€tter hon.

undefined
"Jag gillar den kuperade naturen hÀr i Kinda", konstaterar Jessica Edlund nÀr hon fÄr sÀga det bÀsta med kommunen.

Vad Àr den stora skillnaden mellan den privata och offentliga sektorn?

– MĂ„let inom den privata sektorn Ă€r ett bra resultat med hjĂ€lp av bra verksamhet. I den kommunala vĂ€rlden Ă€r mĂ„let bra verksamhet med hjĂ€lp av pengar. Meningen Ă€r inte att vi ska gĂ„ med en massa överskott för dĂ„ hade vi kanske kunnat leverera en bĂ€ttre service till medborgarna, svarar Edlund och fortsĂ€tter:

– Sedan Ă€r överskott sĂ„klart nödvĂ€ndigt för framtida investeringar.

Hennes stora uppdrag just nu Àr det pÄbörjade arbetet med budgeten för 2023. Den hÀr gÄngen genomförs budgetarbetet inom ramen för ett nytt projekt, lett av SKR.

– Vanligtvis bygger man budgeten pĂ„ innevarande Ă„rs budget. I det hĂ€r projektet utgĂ„r vi istĂ€llet frĂ„n en prislappsmodell och tittar pĂ„ faktiska kostnader och intĂ€kter – och jĂ€mför med andra kommuner, förklarar Edlund. 

– PĂ„ sĂ„ sĂ€tt ska det bli tydligt vad just Kindas politiker vill prioritera.

undefined
Det var efter tio Är som ekonomichef i Boxholm som Jessica Edlund valde att gÄ vidare till Kinda.

Prognosen för Kindas resultat för 2021 pekar pÄ drygt 40 miljoner kronor plus.

Hur skulle du sÀga att det ekonomiska lÀget Àr i Kinda?

– Jo, men det Ă€r bra och det beror mycket pĂ„ tillfĂ€lliga statsbidrag och ett ökat skatteunderlag. SamhĂ€llet Ă„terhĂ€mtade sig snabbare Ă€n vĂ€ntat frĂ„n pandemin, svarar Edlund och fortsĂ€tter:

– Risken Ă€r att man i ett sĂ„nt hĂ€r lĂ€ge blĂ„ser pĂ„ för mycket som kommun, att man sĂ€ger ja till för mĂ„nga projekt och inte tĂ€nker lĂ„ngsiktigt. Överskottet Ă€r inga pengar som bara gĂ„r att dela ut Ă„t höger och vĂ€nster utan de behövs för framtida investeringar.

Vad blir ditt viktigaste uppdrag?

– Det Ă€r nog att fĂ„ in en lĂ„ngsiktighet i ekonomin och förmedla den till politiken, svarar ekonomichefen.

Jessica Edlund

Ålder: 47 Ă„r.

Uppvuxen: MalmslÀtt, Linköping.

Bor: BÄde i Mjölby och Linköping.

Familj: TvÄ barn, tio och 15 Är gamla, och en sambo.

Utbildning: "Jag började studera pÄ universitetet tre Är efter att jag hade börjat jobba och fortsatte att plugga pÄ halvtid, och jobba samtidigt, i sex Är ungefÀr. Jag har lÀst fristÄende kurser inom allt frÄn nationalekonomi till arbetslivspsykologi".

Fritidsintressen: "Jag tycker om att vara i köket och arbeta med hĂ€nderna. Även trĂ€dgĂ„rden Ă€r avkopplande".

Karta: Kinda kommun, Kisa
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!