Nya besked kring coronasmittan – det visade provsvaren

Provsvaren har kommit tillbaka negativa. En helg efter att coronasmitta konstaterades på ett särskilt boende i Kinda kommun syns inga tecken på ytterligare smittspridning.

Inget nytt coronafall har bekräftats inom Kinda kommuns verksamheter under den gångna helgen.

Inget nytt coronafall har bekräftats inom Kinda kommuns verksamheter under den gångna helgen.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Kisa2020-11-09 16:00

– Självklart känns det positivt men det är för tidigt att säga att vi har klarat ut situationen utan fler sjukdomsfall. Det finns en inkubationstid, som kan vara upp till 14 dagar, att ta hänsyn till, förklarar vård- och omsorgschefen Ida Björkman.

Sent under torsdagseftermiddagen i förra veckan bekräftades det att kommunen, efter nästan ett halvår, återigen fått in covid-19 i verksamheten. Då rörde det sig endast om ett fall men ytterligare två provsvar var på gång. Nu, ett antal dygn senare, har provsvaren kommit tillbaka som negativa. En brukare vårdas fortsatt på kohort-avdelningen.

– Vi väntar inte på några fler provsvar just nu men vi följer utvecklingen kontinuerligt och är extra uppmärksamma. Är det någon som skulle uppvisa symtom jobbar vi med omedelbar isolering och provtagning, berättar Björkman.

undefined
Enligt vård- och omsorgschefen Ida Björkman är det för tidigt att utesluta ytterligare smittspridning i verksamheten.

Vet ni hur smittan kan ha kommit in i verksamheten?

– Tillsammans med vår smittskyddsenhet håller vi på att smittspåra men vad som har framkommit där kan jag inte uttala mig om i dagsläget. Poängen är ju att kunna uppmärksamma personer som har varit i kontakt med någon annan med covid-19. Sedan är vi såklart angelägna om att så långt som möjligt få reda på orsaken till smittan i vår verksamhet.

Under de senaste två veckorna har ytterligare 13 Kindabor bekräftats smittade av covid-19. Enligt Region Östergötlands senaste kommunsiffror har Kinda passerat 100-gränsen med 103 bekräftade fall sedan mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!