Mormors mattor kompletterar brödernas musik

Bröderna Nilz och Ole Brolin Àr födda in i konsten. Nu samarbetar de för första gÄngen tillsammans, och med sin mormor, Birgitta HÀgg, för att gestalta nÄgot som binder dem alla samman.

Mattorna och ljudinstallationerna har tagit mycket inspiration frÄn slÀktens sommarstÀlle söder om Björkfors.

Mattorna och ljudinstallationerna har tagit mycket inspiration frÄn slÀktens sommarstÀlle söder om Björkfors.

Foto: Dennis Petersson

KISA2019-04-20 16:00

Ett stÀmningsfullt fÄgelkvitter lyder ur högtalarna. Tre av Birgittas vÀvda mattor, i nÄgot jordiga och rostiga fÀrger, Àr strategiskt upphÀngda i utstÀllningssalen. PÄ tre sockerlÄdor, lÀngs ena vÀggen, stÄr en förstÀrkare. Vid första anblick kan rummet anses tomt, men den enda inredning som saknas Àr nÄgra fÄ attiraljer frÄn skogen och ett par fÄtöljer Ät besökarna att slÄ sig ned i. En betydelsefull del av utstÀllningen Àr nÀmligen exklusiva ljudinstallationer, kombinerade av de bÄda Brolin-bröderna.

– NĂ€r vi bestĂ€mde att vi skulle göra den hĂ€r utstĂ€llningen började vi direkt att fundera pĂ„ vilket sammanhang vi skulle utgĂ„ ifrĂ„n. Vi ville ha nĂ„got som var enkelt och jordnĂ€ra, nĂ„got vi alla kunde mötas kring. Det var vĂ€l det som la grunden till temat och utstĂ€llningens namn, "Urberget talar", berĂ€ttar Nilz medan Ole fyller i:

– Det finns nĂ„got hĂ€r ute i skogarna, dĂ€r vi alla kommer ifrĂ„n, som Ă€r vĂ€ldigt starkt men ocksĂ„ ganska mörkt pĂ„ nĂ„got sĂ€tt. Det finns nĂ„gon sorts urkraft hĂ€r ute som man hela tiden mĂ„ste leva med och hantera.

Bröderna och deras mormor har alla sina rötter i trakterna utanför Rimforsa. Under mÄnga Är har Birgitta HÀgg, varje sommar, ÄtervÀnt till sommarstÀllet, det timrade torpet söder om Björkfors. HÀr har hon fÄtt sÀllskap av sÄ vÀl Nilz som Ole. Timmerstugan och dess omgivning har bidragit med en stor dos av inspiration till utstÀllningen som hÀnger pÄ biblioteket mellan 19 april och 21 maj.

– Den hĂ€r platsen betyder jĂ€ttemycket för oss allihopa. Det finns inga som helst moderniteter och det Ă€r fullkomligt tyst. För mig Ă€r det ett paradis, berĂ€ttar Birgitta HĂ€gg och fortsĂ€tter:

– NĂ€r jag blev pensionĂ€r började jag att vĂ€va lite extra och det kĂ€nns fantastiskt att mina barnbarn vill göra nĂ„got med mina mattor. Det Ă€r det som Ă€r den stora grejen för mig.

Med förÀldrarna Bill Brolin och Ulrika HÀgg, som bÄda har en konstnÀrlig Ädra, har Nilz och Ole följt samma spÄr. StrÀngarna pÄ deras lyror Àr mÄnga och de bÄda kan ses som allkonstÀrer.

– Jag har vĂ€l inte riktigt valt att göra konst, det har bara funnits med hela tiden, men de senaste Ă„ren har jag mest jobbat pĂ„ egen hand. I vĂ„ras hade jag en utstĂ€llning pĂ„ ABF-huset i Stockholm som handlade om bipolĂ€r sjukdom, nĂ„got som jag har och som Ă€ven vĂ„r morfar hade, berĂ€ttar Nilz och Ole fortsĂ€tter:

– Först försökte jag att bli nĂ„got annat Ă€n konstnĂ€r, men det gick Ă„t skogen. Efter en utbildning pĂ„ Ölands folkhögskola fick jag jobb som tekniker pĂ„ Kalmar konstmuseum dĂ€r jag kom i kontakt med konstnĂ€rer i Berlin. Sedan dess har jag arbetat som assistent, jag har ganska bra koll pĂ„ teknik och ljudinstallationer.

Nu slÄr de alltsÄ samman sina talanger och med hjÀlp av mormor Birgitta hoppas de ge Kindaborna en intressant utstÀllning och unik upplevelse. LjudspÄret som tillhör utstÀllningen Àr cirka 30 minuter lÄngt, nÄgot som ger förutsÀttningar för besökarna att ta en paus i vardagen.

– Tanken Ă€r att det ska bli en lite mer meditativ och avslappnande plats hĂ€r inne, sĂ„ att det Ă€r naturligt att besökarna slĂ„r sig ner och lyssnar en stund. Det Ă€r ju dock inget som vi kan krĂ€va men vi hoppas i alla fall att besökarna inte bara vĂ€nder i dörren, utan att de faktiskt upplever nĂ„gonting, avslutar Ole Brolin.

Mattorna Àr vÀvda under fyra mÄnader, exklusivt för utstÀllningen.
Mattorna Àr vÀvda under fyra mÄnader, exklusivt för utstÀllningen.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!