Målet: Att producera halva elförbrukningen

Kisaföretaget Papper & Plast AB (P&P) gör mångmiljonsatsning för att själva producera hälften av sin årliga elförbrukning. Under våren monteras nära 700 solpaneler på taket till fabriken.

"Det är en del av framtiden", menar Marcus Kennberg som är platschef på Papper & Plast i Kisa som under våren gör en mångmiljonsatsning på solceller.

"Det är en del av framtiden", menar Marcus Kennberg som är platschef på Papper & Plast i Kisa som under våren gör en mångmiljonsatsning på solceller.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-02-01 08:00

– Det är en del av framtiden och ligger helt rätt i tiden. För en gångs skull, vilket kan vara positivt för de som kommer efter oss, har miljöfrågorna kommit att verkligen ge effekt. Vill du vara en säljande producent i framtiden så måste du ha vidtagit fysiska miljöfrämjande åtgärder, konstaterar platschef Marcus Kennberg och produktchef Mikael Borggren.

Vi slår oss ned i ett mötesrum vid kontoret på Industrivägen i Kisa. På ena väggen hänger två fotografier över de lokaler vi befinner oss i, ett från 1990-talet, ett från 2010-talet. Mycket har hänt mellan de båda tidpunkterna. Den kanske största skillnaden är den 2 500 kvadratmeter stora nybyggnationen som ägde rum för tre år sedan, men enligt de båda företagscheferna har utvecklingstakten varit hög längre än så.

– Företaget bildades för 33 år sedan och givetvis har det varit en tillväxt hela tiden, men de stora summorna har kommit först på senare år. För sju år sedan var omsättningen lite drygt 60 miljoner kronor. I dag har vi brutit 100-miljonersgränsen, förklarar Borggren och fortsätter: 

– Det handlar om en medveten reinvestering för att slå vakt om morgondagen.

Finns det en risk med att växa för snabbt? 

– Nej det skulle jag inte säga. Det är ingen stagnerad marknad som vi befinner oss på utan på totalen är möjligheterna fler än vad problemen är. Det som skulle kunna lägga hinder i vägen är lokaliteter och tillgång på personal.

Med sina 23 medarbetare i Kisa producerar P&P tork- och avtorkningsprodukter, med eller utan hylsa, som används utanför det privata hemmet. Produktionens elförbrukning ligger på drygt 500 000 kilowattimmar per år. Hälften av denna, 250 000 kilowattimmar, ska alltså tillgodoses med en satsning på solenergi.

– Här är vi tidigt ute skulle jag vilja påstå. Det är bara att titta på Kinda, hur många av de producerande företagen täcker 50 procent av sin elförbrukning med solceller? Förhoppningsvis är det här positivt både för vår värld och företaget.

Är solceller det bästa alternativet?

– Om tio år finns det säkert något som är bättre, men antingen väljer man att luta sig tillbaka eller så väljer man att vara aktiv.

Solcellssatsningen har nyligen satts i rullning.

– Bygglovshandlingarna är inskickade och allt ska vara klart senast den sista maj. Därefter ska anläggningen kunna producera, avslutar Kennberg.

På fabriken vid Industrivägen i Kisa kommer det att monteras ungefär 700 solpaneler under våren.
På fabriken vid Industrivägen i Kisa kommer det att monteras ungefär 700 solpaneler under våren.
Karta: P&P AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!