Lyxrenoveringen är igång - "Vi testar betalningsviljan"

Allt ska bli nytt - allt utom stommen. Nu, efter en fördröjd upphandling, har renoveringen på Floragatan i Kisa påbörjats. "Det är ett värstingprojekt", konstaterar Kindahus vd Jan Skarin.

"Det är få fastigheter som vi satsar så här enormt mycket pengar på", säger vd:n Jan Skarin om Kindahus investering på Floragatan.

"Det är få fastigheter som vi satsar så här enormt mycket pengar på", säger vd:n Jan Skarin om Kindahus investering på Floragatan.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-10-06 08:00

Maskinljuden ekar genom den kala trappuppgången, golven är upprivna och väggar har raserats. På rad och med husritningen i händerna står projektledaren Håkan Ekerå tillsammans med Jerry Karlsson och Markus Härnström från huvudentreprenören Jens-Åke Bygg AB. För en månad sedan inleddes projektet. I maj 2021 ska det stå klart.

– Det enda vi har gjort så här långt är i stort sett att blåsa ut allting. Det enda som har lämnats kvar är de bärande väggarna, förklarar platschef Karlsson medan byggkonsulten Ekerå fyller i:

– Att bygga ett hus är nästan som ett sämre förhållande - man måste jämka hela tiden. Det här är ett tajt 1950-talshus, som kräver kunskap av entreprenören, och när man ska bygga om på det här viset kan det vara lite trångt här och var. Man måste flytta väggar och göra förändringar längs vägen för att klara av alla mått.

undefined
Under en lång tid innan renoveringen har hyresgästerna vid Floragatan flyttat till andra adresser i kommunen. En handfull av dem har aviserat att de vill flytta tillbaka.

När trion står och diskuterar upplägget för husets 22 lägenheter har projektet redan försenats. Inledningsvis fick uppdragsgivaren Kindahus nämligen in för få anbud för projektet. Den efterföljande upphandlingen kom att ogiltigförklaras för att undvika rättslig prövning. Först på tredje försöket antogs Jens-Åke Byggs anbud på cirka 17 miljoner kronor.

– Att det går till på det här sättet har blivit allt vanligare de sista åren. Marknaden har kanske blivit tuffare och man försöker oftare hitta alla möjligheter för att överklaga upphandlingen, konstaterar Kisaföretagets Markus Härnström.

– För vår del var det riktigt bra att få det här uppdraget och kunna sysselsätta mellan fyra och sex personer under en tid på året då det annars brukar vara lite kärvt, fortsätter han.

undefined
Totalt är det 21 lägenheter som ska renoveras och en tvättstuga som ska göras om till bostad. Kostnaden för projektet beräknas till drygt 22 miljoner kronor.

Enligt Kindahus vd Jan Skarin är den sammanlagda kostnaden för projektet, som innefattar en yta på totalt 1 290 kvadratmeter, omkring 22 miljoner kronor. En investering som för bolagets mått mätt är ovanligt stor.

– Vi har byggt nya parhus på gatan, det är ett fantastiskt läge i byn och därför vill vi nu renovera med högsta standard. Det kommer att vara få fastigheter som vi satsar så här enormt mycket pengar på, förklarar Skarin.

Varför sprider ni inte ut kostnaderna istället?

– Vi vill ha lägenheter för alla plånböcker.

Vad tror du om chansen att få lägenheterna uthyrda?

– Det blir ett sätt att testa marknadens betalningsvilja och se om lite finare och dyrare lägenheter värdesätts.

För Kindahus, med bland andra Gunnar Helmer, Anna-Lisa Ring och Håkan Carlzon, är renoveringsprojektet ovanligt stort. "Vi testar marknadens betalningsvilja", förklarar vd:n Jan Skarin.
För Kindahus, med bland andra Gunnar Helmer, Anna-Lisa Ring och Håkan Carlzon, är renoveringsprojektet ovanligt stort. "Vi testar marknadens betalningsvilja", förklarar vd:n Jan Skarin.
Karta: Floragatan 1, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!