Vandaler gick loss i Kisa: "Stora värden går förlorade"

Fem bilar, på fyra olika platser, med sönderskurna däck, krossade rutor och förstörda ljuslyktor. Polisen vädjar nu om tips från allmänheten efter flera skadegörelser i Kisa.

En av de parkerade bilarna, som under torsdagsnatten slogs sönder, stod längs Vimmerbyvägen i Kisa.

En av de parkerade bilarna, som under torsdagsnatten slogs sönder, stod längs Vimmerbyvägen i Kisa.

Foto: Privat

Kisa2021-10-05 10:32

Det var under torsdagskvällen i förra veckan, alternativt under natten mot fredag, som en eller flera vandaler var i farten. Enligt polisens presstalesperson Thomas Agnevik blev fem bilar, tillhörande fyra olika målsägare, mer eller mindre sönderslagna. Brotten, som rubriceras som skadegörelse och stöld, inträffade på Storgatan, Grönedegatan, Enebygatan och Vimmerbyvägen.

– Vi vet givetvis inte om det är en och samma person som har förstört alla dessa bilar men att skadegörelserna har något form av samband är ju ganska troligt. Jag blir alldeles matt, det är stora värden som går förlorade, och vad jag kan läsa ut av anmälningarna känns det snarare som meningslös skadegörelse än försök till stöld, konstaterar Thomas Agnevik.

undefined
Polisens presstalesperson Thomas Agnevik vädjar om tips från allmänheten. "Jag delade bilderna på Facebook och fick en jättestor räckvidd. Det borde ju finnas någon som har sett något", konstaterar Lovisa Monell, en av de drabbade.

Samtliga skadegörelser har skett någon gång mellan sen torsdags eftermiddag och tidig fredags morgon. Alla fem fordon har fått fönsterrutor krossade och i vissa fall har även däck skurits sönder. Målsägarna är två kvinnor, en i 80-årsåldern och en i 25-årsåldern, samt två män, en i 25-årsåldern och en i 60-årsåldern. Även ett entreprenadföretag tillhör listan över de drabbade.

– Det är bara småsaker som har stulits ur bilarna. I förhållande till skadegörelsen är det ett ganska bagatellartat stöldgods, menar Agnevik, polisens presstalesperson, och fortsätter:

– Vi tar naturligtvis gärna emot tips från allmänheten. Utan några iakttagelser eller andra uppgifter är det i princip omöjligt för oss att utreda brotten. Det har inte heller funnits några spår som har gått att säkra.

Är det därför ni inte har inlett någon förundersökning?

– Ja. Skulle vi få in uppgifter och tips från allmänheten som är av värde, det kan vara misstänkta personer eller registreringsnummer, så har vi möjlighet att öppna upp utredningarna igen, svarar Agnevik.

undefined
Lovisa Monell från Horn fick sin bil totalkvaddad. Nu tvingas hon skrota den. "Jag köpte den förra sommaren och hade ändå sparat ett tag för att ha råd", konstaterar hon.

Lovisa Monell, bördig från Horn, är en av alla de målsägare som drabbades av vandalernas framfart.

– Min syster lånade bilen från Horn till Kisa och så stod den parkerad där över natten. Jag blev såklart jättearg när jag skulle hämta den men också ledsen. Jag kan verkligen inte förstå syftet, konstaterar hon och fortsätter:

– Hade de bara varit ute efter att stjäla saker hade de väl nöjt sig med en ruta. Nu slog de sönder allihopa och det finns inget jag kan göra med bilen mer än att skrota den. Den var bara halvförsäkrad tyvärr.

Vad får det här för konsekvenser för dig?

– Dels att jag måste köpa en ny bil så småningom, när jag har råd, men också att jag blir beroende av att låna andras bilar eller bli skjutsad fram till dess, svarar Lovisa och fortsätter sedan:

– Jag hoppas verkligen att det är någon som har sett något och kan tipsa polisen.

Karta: Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!