Lanthandelns lokaler ska säljas: "Känner en oro"

Beslutet är nu fattat – den kommunala fastigheten Dalkulla i Kisa kommer att säljas. Charlotte Rydström, som driver lanthandeln Landets Goda i lokalerna, oroas över beskedet.

Charlotte Rydström, vd vid Landets Goda, oroas över att byggnaden Dalkulla i Kisa, där de driver sin lanthandel, ska säljas av kommunen.

Charlotte Rydström, vd vid Landets Goda, oroas över att byggnaden Dalkulla i Kisa, där de driver sin lanthandel, ska säljas av kommunen.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-06-08 09:57

När vi kliver in i butiken har det gått över två år sedan verksamheten grundades. Ända sedan starten har företaget hyrt in sig i lokalerna genom ett andrahandskontrakt med näringslivsorganisationen Företagarna. Företagarna har i sin tur, under flertalet decennier, nyttjat byggnaden genom ett hyresavtal med Kinda kommun. Det nuvarande kontraktet löper fram till halvårsskiftet 2022, därefter kommer kommunen att försöka sälja fastigheten. Det står klart efter beslut i samhällsbyggnadsnämnden.

undefined
Fastigheten Dalkulla ligger granne med Café Columbia, precis intill riksväg 23/34 i Kisa. Byggnaden är i detaljplan märkt som kulturreserverad med rivningsskydd.

– Visst känner jag en oro, det är ju en stor osäkerhet, och man undrar vad det här innebär för oss. Min rädsla är också att kommunen, vid en försäljning, riskerar att tappa kontrollen över huset. Som jag ser det har det här området med Café Columbia, Vråken och kopplingen till värdshuset, en stor utvecklingspotential. Säljer man av Dalkulla vet man inte vad som händer med fastigheten, menar Rydström.

Skulle ni, på Landets goda, ha möjlighet att köpa fastigheten?

– Det är en fråga som jag tänker att vi kommer att diskutera väldigt ingående i vår styrelse. Det är ju skönt att försäljningen dröjer lite, då har vi tid att ställa om, fundera och diskutera ordentligt, svarar Rydström.

Dalkulla har tidigare varit en del av fastigheten Vråken 3, samma fastighet som Café Columbia och den så kallade "röda längan". En avstyckning har nu genomförts vilket gör att en försäljning är möjlig. Enligt kommunens beräkningar krävs det, under de kommande sju åren, underhållsåtgärder i byggnaden på cirka 500 000 kronor samtidigt som den värderas till drygt 700 000 kronor. En annan viktig parameter är att byggnaden är kulturmärkt – något som gör att den inte kan nyttjas som bostad.

– Tanken är att vi ska förbereda försäljningen så gott det går fram till att hyresavtalet med Företagarna löper ut. Försäljningen är också ett besparingsförslag i budgeten 2022 så vi har ingen anledning att stressa fram en affär. Jag vet inte exakt när vi går ut och annonserar, utan det är något vi kommer att ta tag i senare i år, förklarar Olliver Sjöqvist, fastighetsansvarig på kommunen.

undefined
Samhällsbyggnadsnämndens beslut, som togs under veckan, syftar till att Dalkulla ska säljas på den öppna marknaden, men först under 2022.

Sjöqvist poängterar även att möten, om ett eventuellt köp eller en omförhandling av hyran, tidigare har hållits med Företagarna. Här menar han att båda parterna stod långt ifrån varandra – något som delvis ledde fram till beslutet att sälja. Enligt kommunen är driftkostnaderna för el, vatten och avlopp cirka 32 000 kronor om året. En kostnad som inte, motsvaras av hyresintäkterna fullt ut.

– Förvaltningens förslag är som alltid vid en försäljning att byggnaden ska säljas på marknadsmässiga villkor men i slutändan är det upp till politiken. Vill de till exempel att Företagarna ska vara kvar kan de fatta det beslutet, förklarar Sjöqvist och gör en koppling till de färska turerna kring Björkfors gymnastiksal.

undefined
Företagarna, med ordföranden Tomas Janzén, nyttjar fastigheten genom ett hyresavtal med Kinda kommun. "Kommunen har inte tagit kontakt med oss om en eventuell försäljning av fastigheten", skriver Janzén i ett sms.

Tomas Janzén, ordförande för Företagarna i Kinda och Ydre, känner inte till kommunens slutgiltiga försäljningsbeslut när vi når honom.

– Vi har hört att kommunen har lämnat in handlingar till Lantmäteriet för en avstyckning. I övrigt vet vi inget mer. Kommunen har inte tagit kontakt med oss om en eventuell försäljning av fastigheten, skriver Janzén i ett sms till oss.

– Det är svårt att kommentera beslutet när vi inte har fått veta något om vad kommunen har för plan, fortsätter han.

Mer om Dalkulla

"Mitt i byn. Med en historia som sannolikt går flera århundraden tillbaka. En gång ett posthemman när postadressen skrevs Dalkulla, inte Kisa. Under 1970- och 80-talen stod det kommunägda huset vid Storgatan och förföll. Då grep Lennart Nilsson in. Som ordförande i dåvarande Kisa-Ydre fabriks- och hantverksförening (nuvarande Företagarna) tog han hjälp av ett 30-tal hantverkare. Efter ett drygt års arbete återinvigdes Dallkulla i december 1984".

Källa: Torbjörn Lindqvist, Corren

Karta: Dalkulla, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!