Kommunbidrag ska förhindra konkurs: "Det är i gråzonen"

För att Växtkraft Kinda ska undvika konkurs bidrar kommunen med 230 000 kronor. Ett beslut som politikerna fattade med kort varsel - och där lagligheten ifrågasattes.

Beslutet fattades under måndagens fullmäktige och frågetecken lyftes kring lagligheten. "Det är i gråzonen", menar kommunforskaren Erik Wångmar.

Beslutet fattades under måndagens fullmäktige och frågetecken lyftes kring lagligheten. "Det är i gråzonen", menar kommunforskaren Erik Wångmar.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-12-15 13:08

– Jag tycker att det är i gråzonen - det är min bedömning, säger docent Erik Wångmar, statsvetare och kommunforskare vid Linnéuniversitetet i Kalmar, när vi redovisar det klubbade beslutet för honom.

Kinda kommun har i många år varit medlemmar i Växtkraft Kinda och har dessutom årligen bidragit med hundratusentals kronor till den ekonomiska föreningen. Upplägget kan närmast beskrivas som att Växtkraft har axlat rollen som kommunens näringslivorganisation. I november beslutade politikerna att dra in det årliga bidraget - ett beslut som försatte föreningen i en tuff sits. Med en desarmerad budget uppstod risk för konkurs.

– Vi såg helt enkelt att vi inte skulle klara av att betala våra skulder framåt och de består nästintill bara av lönekostnader till våra två anställda - som har några månaders uppsägningstid, förklarar ordförande Rickard Gadmar.

undefined
Ledamoten Mikael Österling (L), till vänster i bild, ifrågasatte lagligheten i beslutet. "Jag tycker nog att det är olämpligt att vi lägger skattepengar på det här", sa han bland annat.

Som en sista utväg, för att kunna genomföra en likvidation, vände sig föreningen till kommunen för stöd. Förfrågan kom in sent och hamnade under måndagen på fullmäktiges bord utan beredning. Efter många om och men, där bland andra Mikael Österling (L) ifrågasatte om bidraget var lagligt, gav ledamöterna grönt ljus. Kommunen kommer att stötta Växtkraft med maximalt 230 tusen kronor under avvecklingsprocessen.

– Det är många kommuner som ger bidrag till sina centrumföreningar och jag skulle säga att det här bidraget i någon mån är samma sak. Jag tycker inte att det är uppenbart olagligt, men jag kan inte säga säkert, och om någon vill finns ju möjligheten att överklaga för att pröva beslutet, konstaterar kommunforskare Wångmar.

undefined
Kommunens indragna bidrag gör att Växtkraft Kinda, med ordförande Rickard Gadmar riskerar konkurs. Nu ska kommunen bidra med pengar under avvecklingen.

Så här kommenterar kommunalrådet Conny Forsberg (S) beslutet:

– Jag kan inte bedöma om det var lagligt, det får prövas isåfall, men har man varit med och tagit ett beslut som leder till en avveckling bör man som kommun också ta sitt ansvar för att personerna i föreningen går skadeslösa ur det.

Borde ni inte ha känt till risken när ni drog in bidraget?

– Vi kände inte till den ekonomiska ställningen i föreningen fullt ut. Vår intention var att Växtkraft skulle leva kvar.

Övriga medlemmar i Växtkraft kommer också att bidra med medel för att undvika konkurs.

– Vi är jättetacksamma att vi kan hitta en lösning där vi alla försöker få till en snygg avslutning. Nästa steg är att fatta beslut om likvidation vid ett medlemsmöte, avslutar Gadmar.

Karta: Växtkraft Kinda, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!