Klart: Tolvmannabacken säljs och en era går i graven

Branäsgruppen säljer Tolvmannabacken i Kisa till den professionella downhillåkaren Oscar Härnström. Med detta avvecklas nedförsåkningen för att ge plats åt en ny verksamhet.

Branäsgruppen säljer nu Tolvmannabacken och den era som pågått sedan slutet av 1950-talet går i graven.

Branäsgruppen säljer nu Tolvmannabacken och den era som pågått sedan slutet av 1950-talet går i graven.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-11-03 09:18

– Det här är första gången som vi säljer något som tillhör vår kärnverksamhet, alltså skidåkningen, så det känns lite speciellt men samtidigt känns det jätteroligt. Nu kommer anläggningen att rulla åtta månader om året och ge ett mer garanterat liv till området, konstaterar koncernens vd Anders Kjällström.

Genom ideella krafter stod skidbacken i Tolvmannadalen klar i slutet av 1950-talet, alltså för närmare 70 år sedan. År 2013 tog Branäsgruppen över anläggningen medan den tidigare ägaren Johan Larson fortsatte att ansvara för driften. De senaste två säsongerna har helt genomförts i Branäsgruppens regi. Med dagens försäljning går skidåkningen i graven.

undefined
"Kan inte fortsätta driva saker som inte går med vinst", konstaterar Branäsgruppens vd Anders Kjellström.

Hur ser ni på att det alpina avvecklas?

– Jag kan egentligen inte ha så mycket åsikter om det utan jag kan bara se det hela ur en affärsmässig vinkel. Vi har inte fått det att fungera, vi har förlorat jättemånga miljoner på detta, så för oss är det bara en tråkig affär rent ekonomiskt. Man kan inte fortsätta driva saker som inte går med vinst, konstaterar Kjällström.

Går det att driva skidbacke så här långt söderut?

– Det beror på storleken. Vi har Vallåsen också, som är större, och där har vi kunnat investera i snöfabriker. Att driva en kommersiell skidanläggning med den teknikutveckling som krävs och de varierade vintrar som vi har blir svårt när anläggningen inte är större än Tolvmannabacken.

Efter en lång process, sedan juni månad, går försäljningen nu igenom med omedelbar verkan.

– Alla har vi haft mycket annat att göra så det är skönt att vara i mål. Samtidigt är det vemodigt, jag älskar skidåkning, men det ingår i jobbet att ta ansvar för helheten, avslutar Kjällström.

Karta: Tolvmannabacken, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!