Kisabördiga öbon har skrivit sin första barnbok

Pia Müller är uppväxt i Kisa och bor idag på Gotland. Nu har hon debuterat med sin barnbok "40 dagar och 40 nätter – när sorkarna hittade en mystisk ritning”.

Pia Müller barnboksdebuterar med "40 dagar och 40 nätter – när sorkarna hittade en mystisk ritning”.

Pia Müller barnboksdebuterar med "40 dagar och 40 nätter – när sorkarna hittade en mystisk ritning”.

Foto: Privat

Kisa2021-04-25 10:03

Vad har rörläggning och barnläggning gemensamt? För Pia Müller, tidigare Hansson, bidrog båda ämnena till debutboken. Boken är skriven för åldrarna 9-12 och handlar om en grupp sorkar och en ritning som de fått under mystiska omständigheter. De vet inte vad ritningen ska bli, de vet bara att de måste följa den. Bokidén väcktes på en släktträff medan berättandet bäddades upp för långt innan.

– När mina barn var mindre brukade jag hitta på godnattsagor för dem. De fick ofta vara med och bestämma vad sagan skulle handla om och vilka djur som skulle vara med, för det handlade ofta om djur, säger Pia Müller.

Kom bokidén till vid godnattsagorna?

– Den kom faktiskt under ett julfirande. Då var det en kusin till mig som är rörmokare och som berättade om storbyggen i Stockholm och det lät fruktansvärt krångligt. Det var olika leverantörer och rördimensioner för rör från olika länder. Då tänkte jag hur det skulle vara om djur blev tvungna att bygga något tillsammans.

Pias familj flyttade till Kisa när hon var fyra år. Hon stannade kvar till hon var 18 och läste till vaktmästare i Linköping, trots brist på maskinvana.

– Det var nog det sämsta beslutet jag har tagit (skratt). Det var en tid då tjejer uppmanades att välja "killjobb" men jag var så fruktansvärt oteknisk så jag tror jag jobbade med det i tre månader innan jag slutade, säger hon.

Snart flyttade hon till Göteborg och en "massa konstiga småorter i Västergötland" innan hon 2003 tog färjan till Gotland och blev kvar. Idag jobbar hon som distriktssköterska och har tre barn, där den yngsta är 16 år och inte längre så intresserad av mammas godnattsagor. Det är däremot Pias egen mamma Majbritt.

– Hon är konstnär sedan långt tillbaka och har målat mycket med akvarell. En dag såg jag en målning hon hade gjort som var jättefin och som passade med stämningen i boken. Jag frågade henne om hon vill hjälpa till att illustrera och det ville hon.

Har du gjort projekt med mamma tidigare?

– Nej, jag har varit ganska emot kultur och skapande (skratt). Men det här har varit jätteroligt att göra tillsammans.

Boken gavs ut den 12 april i samarbete med Ekström & Garay och finns redan på Gotlands bibliotek. I framtiden hoppas Pia Müller på mer skapande.

– Jag håller allaredan på med ett projekt om en samling sagor. Allt det här har varit ett så roligt äventyr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om