Få framsteg i utträdet: "Den viktigaste frågan just nu"

Kindas utträde ur kommunalförbundet Itsam har utretts ännu en gång – till föga nytta enligt Christer Segerstéen (M). "Vi är tillbaka på ruta ett", hävdar kommunalrådet.

Arbetet för att möjliggöra Kindas utträde ur Itsam står och stampar menar Kindas kommunalråd Christer Segerstéen (M). Direktionens ordförande, tillika Boxholms kommunalråd, Claes Sjökvist (S) har en annan bild av situationen.

Arbetet för att möjliggöra Kindas utträde ur Itsam står och stampar menar Kindas kommunalråd Christer Segerstéen (M). Direktionens ordförande, tillika Boxholms kommunalråd, Claes Sjökvist (S) har en annan bild av situationen.

Foto: Dennis Petersson/Sune Johansson/bildmontage

Kisa2021-09-13 22:13

Det har varit en lång och snårig resa, Kindas utträde ur Itsam. I december 2020 fattade fullmäktigeledamöterna beslut om att lämna det kommunalförbund som deras företrädare var med och grundade tolv år tidigare. Samtidigt var beslutet allt annat än slutgiltigt. En formell ansökan planeras nämligen att lämnas in först den dag då Kinda kommun och de övriga medlemskommunerna har enats om utträdesvillkoren. För att möjliggöra ett sådant avtal genomförde rådgivningsföretaget PWC en utredning under våren – en utredning som nu, ett drygt halvår senare, har följts upp av en fördjupad variant.

undefined
"Det är den viktigaste frågan vi Kinda-politiker har just nu", säger Christer Segerstéen (M) om det Itsam-utträde som diskuterats under den senaste mandatperioden.

– Vi hade räknat med att den här fördjupade utredningen skulle resultera i fler utropstecken än frågetecken men när vi nu har läst rapporten kan vi konstatera att frågorna fortfarande är fler än svaren. Tanken var också att vi skulle vara involverade i utredningen men våra tjänstemän har inte tillfrågats en enda gång under processen, menar Christer Segerstéen.

– Enligt mig ger det här dokumentet inte så mycket nytt. Vi är tillbaka på ruta ett och vi har stått och stampat det senaste året, fortsätter Kindas kommunalråd.

Till den fördjupade utredningen har en så kallade avvecklingsplan tagits fram, ett dokument som pekar ut 16 praktiska delmål under Kindas utträde. Enligt planen ska själva utträdesprocessen inledas med att fastställa ett realistiskt utträdesdatum. Därefter, innan en dialog om utträdets juridiska och ekonomiska villkor, ska Kinda lämna in sin formella utträdesansökan.

– Den ordningen strider mot det beslut som vi fattade i kommunfullmäktige, konstaterar Segerstéen och fortsätter:

– Att lämna in en formell utträdesansökan innan vi har kommit överens om utträdesvillkoren är som att skriva en "check in blanco", och det kan vi inte acceptera. Itsam-frågan är den viktigaste vi Kindapolitiker har just nu och kan kosta åtskilliga miljoner om vi gör fel.

undefined
Henrik Remmerfelt är sedan våren ny förbundsdirektör i kommunalförbundet Itsam som för två år sedan flyttade in i sitt nya huvudkontor i Linköping.

Itsams förbundsdirektion, med ordförande Claes Sjökvist (S), har en annan bild av utredningen.

– PWC fick inte i uppdrag att fixa det här utträdet åt oss utan de har tagit fram ett underlag som vi ska utgå ifrån för att så småningom kunna fatta beslut. Jag tänker mig att det här kräver ett fortsatt arbete inom direktionen och vi får hjälpas åt att tyda utredningen och komma fram till en bra lösning tillsammans, konstaterar Sjökvist och fortsätter:

– Vi visste ju själva att det här utträdet skulle bli tufft att genomföra och utredningen konstaterar att det inte går att få svar på alla frågor, och det förstår jag. Det gäller att vi och Kinda kan ha ett ömsesidigt förtroende och lita på varandra i den här processen.

Men upplever du att processen har "stått och stampat"?

– Det har väl blivit lite så, förutsättningarna kanske inte har varit tillräckligt tydliga, men jag tycker det ligger på både direktionens och Kindas bord. Jag hoppas att vi kan komma fram till ett beslut som resulterar i en utträdesansökan under hösten, svarar Sjökvist.

Den fördjupade utredningen kommer att lyftas på förbundsdirektionens sammanträde i mitten av september.

– Diskussionerna kommer nog handla om hur vi ska gå vidare i processen, förklarar Sjökvist.

Parallellt med detta kommer Kinda att tillsätta en ny parlamentarisk grupp som ska sätta sig in i det material som hittills har tagits fram. Målet är att presentera förslag på hur kommunen ska agera i det fortsatta utträdet.

Ur utträdesutredningen

"Vi bedömer att det inte är möjligt baserat på vår utredning att föreslå detaljerade konkreta utträdesvillkor eller uppsägnings- och utträdestider vare sig utifrån ett ekonomiskt eller legalt perspektiv. Detta då dessa beror på faktorer som parterna själva behöver analysera och förhandla om utifrån denna rapport. I rapporten och dess bilagor ger vi löpande råd och rekommendationer för en vidare hantering av det tänkta utträdet". Källa: Fördjupad utredning avseende utträde, PWC

Karta: Kommunalförbundet Itsam
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!