Journalisten från Kinda gräver i bygdens historia

En lång journalistkarriär och ett behov av att dela med sig av gamla historier fick Hasse att skriva "Berättelser om Söderö".

Hasse Jonsson från Söderö har jobbat som journalist i över 40 år. Efter att ha gått i pension fanns det fortfarande ett behov av att skriva vilket blev en samling av berättelser från Söderö där han är uppväxt.

Hasse Jonsson från Söderö har jobbat som journalist i över 40 år. Efter att ha gått i pension fanns det fortfarande ett behov av att skriva vilket blev en samling av berättelser från Söderö där han är uppväxt.

Foto: Sandra Lindblom

Kisa2023-01-03 14:00

Hasse Jonsson är på gott humör. Han har precis återvänt till sitt hem i Ängelholm efter en liten bokturné i Åtvidaberg och Kisa där han visat upp sin bok ”Berättelser från Söderö”. Den släpptes i maj och är en samling av olika berättelser och skrönor som han minns dem från sin uppväxt i Söderö mellan 1951 och 1965. 

Hasse som arbetat som journalist hela sitt liv jobbade några år i Östergötland innan han 1988 behövde en nystart och flyttade till Ängelholm. Men historierna från Söderö har alltid följt med honom och när han gick i pension för några år sedan bestämde han sig för att skriva ned berättelserna från förr till sina två söner.

undefined
Hasse Jonsson från Söderö har jobbat som journalist i över 40 år. Efter att ha gått i pension fanns det fortfarande ett behov av att skriva vilket blev en samling av berättelser från Söderö där han är uppväxt.

– Jag ville att de skulle veta hur det var när stabben var en liten unge.

Skrivandet blev till några korta berättelser som blev liggande i bokhyllan. Men så en kväll 2006 pep det till i telefonen och Hasse som inte är det minsta teknikintresserad tittade förvånat på sin hustru som berättade att det var ett sms. Det visade sig vara en av hans gamla barndomsvänner som ville ha kontakt. Snart startade de en Facebookgrupp om Söderö som växte snabbt. Tillsammans delade de med sig av gamla barndomsminnen. Hasse visade sina berättelser som blev mycket uppskattade.

– Då var det någon som tyckte att jag skulle ge ut en bok men det var jag osäker på. Det kostar mycket pengar och jag bodde dessutom 40 mil därifrån.

Hasse fortsatte skriva sina berättelser och njöt av att för första gången inte ha någon tidspress. Istället lät han dem ligga och vila till sig några veckor innan han arbetade om dem. 

undefined
Hasse besökte bokmässan i Åtvidaberg och var glad över intresset från de besökande.

– Som journalist och framförallt som kommunalreporter fick man ju på huden. Det är stor skillnad på att skriva artiklar och en skröna som får någon att dra lite på munnen.

Han tror dock inte att någon av dem han skrivit har om skulle tagit illa vid sig om de fått läsa texterna idag. Via en ny Facebookgrupp som rörde Kindabygden fick han kontakt med Calle Gustafsson, ordförande i Hägerstads/Kättilstads hembygdsförening. Hasse skickade upp ytterligare ett gäng berättelser som nu vuxit till runt 25 stycken och intresset var stort. Hembygdsföreningen kopplade in Karin Almlöf som är förläggare.

– Jag blev stolt eftersom Karin annars bara ger ut böcker om konst och kultur, men hon tyckte verkligen om mitt språk. Vi fick ett fint bidrag från banken och sedan körde vi igång.

Vad handlar boken om?
– Det är en samling olika berättelser från Söderö. Allt från hur bygderna fick sina namn från jätten Ketil till berättelser om människor som levde där förr. Både allvar och roligheter. Mycket är skrivet med glimten i ögat men det är inget hittepå. Det mesta är sant till 98–99 procent.

I maj var det boksläpp på hembygdsföreningen och det är ingen överdrift att säga att Hasse var nervös. Men det hade han inte behövt vara för det var stor uppslutning och han tyckte det var roligt att träffa gamla skolkamrater och släktingar som han inte sett på länge.

undefined
Boken "Berättelser från Söderö" är en texter om människor han minns, saker som skett och en del skrönor som han vill ska få leva vidare.
undefined
Boksläppet i maj skedde på i Hägerstads/Kättilsstads Hembygdsförening och Hasse slog besöksrekord.

– Jag blev häpen. Jag hade inte trott att det skulle vara så mycket folk där. Boken har gått över förväntan.

Något som varit viktigt för Hasse är att kunna bidra med sitt arbete. Inkomsterna från böckerna går direkt tillbaka till hembygdsföreningen som stöttat honom hela vägen. Han brinner för de gamla historierna och vill att de ska finnas kvar länge. 

Blir det någon mer bok?
– Jag har cirka 25 nya historier i min laptop så det är inte omöjligt.

Hasse Jonsson

Ålder: 71 år.

Familj: Frun Ingvor. Sönerna Robert och Tomas.

Nuläget: Trivs verkligen med att vara pensionär. Pigg, frisk och försöker leva sånär sunt. Tar långa promenader. 

Om skrivprocessen: Får som mest inspiration under en lång sommarpromenad. Låter texterna vila några veckor innan jag går igenom och förbättrar dem.

Favoritförfattare: Peo Enquist och Fritiof Nilsson Piraten. "Fritiof var en stor humorist. Tyvärr är en del historier ganska mörka men han har ett schvung i språket som jag gillar."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!