Itsam hade stor skatteskuld: "Väldigt klantigt av oss"

Kommunalförbundet Itsam ska ha obetalda skatter på strax över 500 000 kronor. "Det är betalt nu. Vår ekonom hade inte tillgång till momskontot", förklarar förbundsdirektör Mattias Robertsson Bly.

Enligt Svensk Handelstidning Justitia hade kommunalförbundet Itsam strax över 500 000 kronor i skatteskuld i början av september.

Enligt Svensk Handelstidning Justitia hade kommunalförbundet Itsam strax över 500 000 kronor i skatteskuld i början av september.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Kisa2020-09-15 17:00

Under måndagens fullmäktigesammanträde i Kinda lyfte ledamöterna Erik Andersson (V) och Christer Segerstéen (M) frågan om de restförda skatterna. Enligt Svensk Handelstidning Justitias senaste nummer ska Itsam, i början av den här månaden, haft en skatteskuld på drygt en halv miljon kronor. När Mattias Robertsson Bly hade presenterat kommunalförbundets årsredovisning för 2019 kommenterade han skatteskulden så här.

undefined
"Vi har inga skatteskulder", menar förbundsdirektör Mattias Robertsson Bly som säger att momsredovisningen, som skatteskulden representerar, numera är betald.

– Vi har inga skatteskulder men däremot har vi haft en ansträngd likviditetssituation under sommaren. Det är kopplat till en ledighet och vid överlämningen till en tillfällig lösning har jag slarvat, jag ska inte skylla ifrån mig, och vi har köpt in datorer för egna och inte lånade medel. Det påverkar likviditeten, förklarade han.

– Sedan har vi också en situation där vi löpande, tillsammans med kommunernas ekonomichefer, jobbar kring kostnader som så att säga ligger ute. Vi har ett snitt på någonstans mellan 3,5 och 4 miljoner kronor av fodringar som inte är inbetalda. Vi skickar inte några krav på inbetalning utan försöker föra en dialog.

Efter förbundsdirektörens svar läste Segerstéen upp den påstådda skatteskulden. En summa på 534 372 kronor.

– Det är momsredovisningen va? Som nu är betald, sa Robertsson Bly och fortsatte:

– Det hänger också ihop med vårt ekonomibyte. Vår ekonom hade inte tillgång till momskontot vilket är väldigt klantigt av mig, och det är ingen ursäkt i det. Jag är ansvarig för verksamheten och ska sköta den.

undefined
När Itsams årsredovisningen presenterades på måndagens fullmäktige i Kinda lyftes frågan om den påstådda skatteskulden.

Kindas kommunalråd, tillika en av representanterna i Itsams direktion, Conny Forsberg (S) kände inte till skatteskulden förrän strax innan fullmäktigesammanträdet.

– Hade det bara varit en enstaka skuld kanske det hade varit annorlunda men när man nu har fem anmärkningar varav två nya känns det konstigt att direktionen inte informerats. Jag hörde och märkte på fullmäktigeledamöternas reaktioner att det här inte känns bra, konstaterar han och fortsätter:

– Det är klart att man blir orolig över hur Itsams ekonomi ser ut, vi har inte fått några ekonomiska rapporter under året. Jag förutsätter att både jag och Segerstéen lyfter detta vid nästa direktionsmöte men vi gör i dag ingen större grej av det - det måste analyseras först.

Vi har flera gånger sökt Mattias Robertsson Bly för ytterligare kommentarer utan att lyckas.

Karta: Kommunalförbundet Itsam
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!