De uppmärksammade internationella funktionshinderdagen

På fredagen infaller internationella funktionshinderdagen men redan under onsdagskvällen uppmärksammades den i Kisa. "Det var jättelyckat", säger Helen Larsson, ordförande i Kinda/Ydre FUB.

Helen Larsson är ordförande i Kinda/Ydre FUB.

Helen Larsson är ordförande i Kinda/Ydre FUB.

Foto: Linnea Brundell

Kisa2021-12-02 18:00

Evenemanget anordnades av kommunen och Kinda/Ydre FUB och under onsdagskvällen bjöds det på musik, fika, filmvisning och tipspromenad. Gruppen GuMaMi uppträdde och Helen Larsson, ordförande i Kinda/Ydre FUB, höll information om LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Hon beskriver kvällen som lyckad och berättar att det dök upp drygt 30 personer till evenemanget. Bland deltagarna fanns både personer som själva behöver hjälp och stöd samt personal och anhöriga.

Helen Larsson berättar att det var kommunen som tog initiativet till att uppmärksamma dagen och att FUB och kommunen sedan anordnade evenemanget tillsammans.

undefined
Gruppen GuMaMi underhöll besökarna när kommunen och Kinda/Ydre FUB uppmärksammade internationella funktionshinderdagen. På bilden syns Matte Liegnell, Gustaf Björklund, Mikael Larsson och Saga Petersson.

Hur viktigt skulle du säga att det är att uppmärksamma de här frågorna?

– Det är jätteviktigt, säger hon.

FUB arbetar för att barn, unga och vuxna med en utvecklingsstörning eller intellektuell funktionsnedsättning ska kunna leva ett gott liv. Totalt samlar de runt 25 000 medlemmar runt om i landet. Enligt Helen Larsson är en av de stora utmaningarna för personer med funktionsnedsättningar att kunna delta i samhällets utbud på samma sätt som den som inte har en funktionsnedsättning.

Vilka skulle du säga är era viktigaste frågor?

– Allas lika värde och att alla har rätt till att ta plats och få finnas i samhället utifrån sina egna villkor.

Det innebär också att man kan vara bra på olika saker.

– En del är experter på att sprida glädje, säger Helen Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!