Ingen ansvarar för spången - nu riskerar den att rivas

För sju år sedan ledde Pär-Magnus Jonsson arbetet med att bygga spången intill Kisasjön vid Värgårdsudde. Nu riskerar den att rivas av kommunen - på grund av bristande underhåll.

År 2013 tog Pär-Magnus Jonsson på sig ansvaret att bygga spången längs Kisasjön. I dag riskerar den att rivas av kommunen - på grund av bristande underhåll.

År 2013 tog Pär-Magnus Jonsson på sig ansvaret att bygga spången längs Kisasjön. I dag riskerar den att rivas av kommunen - på grund av bristande underhåll.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-09-30 16:00

"Jag la ned kraft för att göra något bra för kommunen - är det inget värt?", frågar han sig när vi promenerar längs den smala gångbron. Genom ett statligt stöd på drygt 100 000 kronor kunde Stångåns vattenråd förverkliga promenadslingan år 2013. Som medlem i vattenrådet, tillika pensionerad byggnadsingenjör, tog Pär-Magnus Jonsson på sig ansvaret för byggnationen. Till sin hjälp hade han fyra nysvenskar - anställda genom Arbetsförmedlingen.

– Vi höll på i två veckor. Det var roligt att göra - och bra blev det också, konstaterar Jonsson.

Redan från början fanns det dock ett problem med satsningen. Ingen tog formellt på sig driftansvaret.

– Det var felet som vi gjorde i vattenrådet, att vi inte fick med oss kommunen på driften. Under årens lopp har vi istället försökt att sköta spången på ideell basis. Nu vill kommunen riva för att de tycker den ser så förfärlig ut. Jag tycker det är fruktansvärt småsnålt att de inte kan tänka sig att underhålla, menar Pär-Magnus och fortsätter:

– Jag är beredd att samla in ett antal tusenlappar från företag och allmänhet, om det är det som krävs.

Hur mycket används spången?

– Jag la ut ett inlägg på Facebook om att den skulle rivas och fick en massa kommentarer - så det är nog en del som promenerar här. Dessutom vet jag att den används av Värgårdsskolan.

Vattenrådet är en sammansättning av personer från näringslivet, allmänheten och kommunen. Enligt kommunens representant, miljöchef Yngve Blomberg, har frågan om rivning dykt upp efter en besiktning av spången. Teknik- och driftenheten anser att säkerheten inte uppfylls.

– Det har varit återkommande skadegörelse på den som vi har fått lappa och laga, konstaterar han.

Någon måste väl ha fått driftansvaret?

– Nej det blev aldrig så. Vi i vattenrådet hade lite bråttom att bygga spången när det statliga stödet väl fanns men den här frågan klarades aldrig ut. Vi har försökt att lösa det ideellt men det fungerar inte när det uppstår kostnader.

Enligt Blomberg är driftkostnaden för spången "några tusenlappar per år" - en kostnad som dock kan öka med åren.

– Det har inte fattats något beslut om rivning - men diskussionen har kommit upp, förklarar Blomberg och avslutar:

– Jag tycker att driftfrågan borde gå att lösa och det kanske går att söka pengar för en upprustning åtminstone, men så långt har vi inte kommit ännu.

Syftet med spången är att tillgängliggöra Kisasjön - men dessutom delar av Kisaån.
Syftet med spången är att tillgängliggöra Kisasjön - men dessutom delar av Kisaån.
Karta: Spången, Kisasjön
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!