Historiska kvinnor temat för digital julkalender

För tredje året i rad delar Kinda Kultur och Fritid med sig av sin digitala kalender. Detta år med fokus på lokal kvinnohistoria.

Kisa-mor och Anna Nysten är några av de kvinnor som porträtteras i julkalendern.

Kisa-mor och Anna Nysten är några av de kvinnor som porträtteras i julkalendern.

Foto: Kinda lokalhistoriska arkiv

Kisa2022-12-20 11:00

Den digitala julkalendern på Kinda Kultur och Fritids facebooksida har blivit en återkommande höjdpunkt för många. Tidigare år har bilderna och historierna kretsat kring julen, men i år bjuder kalendern på temat "kvinnoröster ur arkivet".

– Det har varit roligt och utmanande för mig att få jobba på ett nytt sätt och att hitta nya vägar för att få fram materialet, säger Emil Thuresson, kulturhandläggare på Kinda Kommun.

undefined
I arkivet har Emil tagit hjälp av sockenböcker och lokalhistoriska skildringar av olika slag för att hitta intressanta kvinnoporträtt.
undefined
Många timmar har spenderats i arkivet för att sammanställa årets digitala julkalender.

Vi träffas i arkivet under Kisas bibliotek där Emil under arbetets gång har tagit hjälp av sockenböcker och lokalhistorisk litteratur för att hitta intressanta kvinnor ur Kindas historia.

– Kvinnor i historien har ofta haft mer av en biroll jämfört med män, och det har triggat min nyfikenhet inför det här arbetet. Det har också krävt ett djupare gräv i arkiven för att få veta mer om de olika kvinnorna och deras historier.

Några av de kvinnoporträtt som finns med i julkalendern är mer kända för allmänheten, menar Emil. Bland annat får man läsa om naturläkaren Kisa-mor, verksam i Kinda under tidigt 1800-tal, samt om Anna Nysten som blev den enda överlevande av sammanlagt elva Kisabor som var med när skeppet Titanic förliste 1912.

undefined
Kisa-mor och Anna Nysten är några av de kvinnor som porträtteras i julkalendern.
undefined
Långa rader av böcker och dokument finns i arkivet under Kisas bibliotek.

Emil själv har dock fastnat lite mer för de historier som involverar de mer okända kvinnorna. 

– Många av dessa kvinnor har kanske inte alltid behandlats väl av sin samtid, men jag anser att varje historia förtjänar att berättas.

Julkalendern bjuder bland annat på berättelser om Augusta Du Rietz som drev Kisa Bryggeri under närmare 15 år, om Anna i Simlebo som beskrevs som nervsvag och hamnade på fattighuset i Gummingbo och Anna-Greta Karlsson som under nästan hela sitt liv arbetade för Frälsningsarmén och som tveklöst var en av Kisas stora eldsjälar.

undefined
Emil visar en bild på Augusta Du Rietz som drev Kisa Bryggeri under närmare 15 år.

– Anna-Gretas historia har hittills varit den mest populära. Hon dog 2011, så många verkar minnas henne och hennes engagemang. Hon skulle ha fyllt 100 år i år, så det känns fint att hedra henne med ett porträtt i kalendern.

Emil tycker arbetet med julkalendern har varit väldigt roligt och intressant, men att det inte alltid varit helt lätt att få fram tillräcklig information om kvinnorna i porträtten.

– Vissa frågor lämnas öppna, men jag hoppas att det ska uppmuntra folk att själva forska vidare om intressanta personer och händelser. Biblioteket och arkivet är en bra hjälp för den som vill fortsätta sökandet.

undefined
Det har varit ett roligt arbete att sammanställa julkalendern, tycker Emil Thuresson, kulturhandläggare på Kinda Kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!