Här kan 18 nya tomter färdigställas: "Behovet finns"

Kommunens köp av Kisaparken ska möjliggöra nya bostäder. Nu kan ytterligare 18 tomter vara på gång i Kisa – i två områden som sedan länge har varit detaljplanerade.

I Kisas södra delar, i närheten av Tolvmannabacken och pappersbruket, skulle Mjällerum-området kunna utökas med flera villatomter. Det vill kommunen nu utreda.

I Kisas södra delar, i närheten av Tolvmannabacken och pappersbruket, skulle Mjällerum-området kunna utökas med flera villatomter. Det vill kommunen nu utreda.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-06-24 12:28

I bruset av riksväg 23/34, med utsikt över Kisasjön, ligger området Granliden. I den andra änden av samhället, i närheten av Tolvmannabacken, ligger området Mjällerum. På dessa platser medger detaljplanen, sedan många år tillbaka, fler villatomter än de som hittills har färdigställts. Nu vill samhällsbyggnadsförvaltningen gå vidare med exploateringsplanerna.

undefined
Gatan och området Granliden är sedan många år detaljplanerad för fler tomter än vad som hittills har färdigställts. Det här området vill kommunen också utreda.

– Det kommunen inte har gjort tidigare är att ta fram beräkningar för hur mycket det skulle kosta att bygga ut väg- och va-nätet till de här områdena. Det är det som vi vill göra nu så att politiken har ett underlag att ta ställning till. Ska vi göra fler bostadstomter här eller tycker politikerna att det blir för dyrt?, förklarar förvaltningens stabschef Jimmy Bexell.

Under tisdagen beslutade politikerna i samhällsbyggnadsnämnden (sbn) att vända sig till kommunstyrelsen (ks) för att få ta del av de pengar som i budgeten är avsatta för mark- och exploateringssatsningar. Att utreda de båda bostadsområdena beräknas nämligen kosta omkring 800 000 kronor. Totalt sett är det ungefär 18 bostadstomter som eventuellt kan färdigställas under 2022 och 2023.

undefined
Jimmy Bexell, stabschef på samhällsbyggnadsförvaltningen, förklarar att kostnaden för väg- och va-nätet måste utredas innan politiken kan ta slutgiltigt beslut om tomterna.

– I Kisa är de lediga tomterna lätträknande just nu, om det ens finns några, så behovet finns, säger Bexell.

Ks, med ordföranden Christer Segerstéen (M), kommer att ta ställning till sbn:s förfrågan efter sommaren. Samtidigt konstaterar kommunalrådet att det mesta lutar åt att det blir ett godkännande.

– Jag har själv varit ute och gått i Mjällerum, där går det att få till åtta-nio tomter utan att man på något vis skulle påverkas av den närliggande industrin. Samtidigt behövs det tomter i Kisa och jag kan bara konstatera att en stor del av Bäckområdet, som vi tidigare har pratat om att exploatera, är väldigt blöt och inte så bra att bygga på, förklarar Segerstéen.

undefined
Christer Segerstéen (M), kommunstyrelsens ordförande, anser att behovet av de aktuella villatomterna finns.

Men det finns behov av tomter trots köpet av Kisaparken?

– Folkets Park måste detaljplaneläggas innan något kan hända och det tar ett tag. I Mjällerum och Granliden är färdigställandetiden kortare då detaljplanen redan är på plats.

Varför har de här områdena inte färdigställts tidigare?

– Jag kan väl konstatera att det är först nu vi har fått rätsida på planverksamheten och vet vad det är vi vill göra. Tidigare har det inte varit ett fokus här men vi har genomfört ett omfattande arbete, så vi har ett bra läge nu, svarar Segerstéen.

Karta: Mjällerum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!