Här har vårdcentralen kryat på sig

Hälsotillståndet har vänt för Kisa vårdcentral. Från allmänt illamående till välbefinnande och framtidstro.

Mahsa Pourheidari har varit verksamhetschef i Kisa sedan hösten 2017. Nu lämnar hon för att bli chef vid Ekholmens vårdcentral i Linköping.

Mahsa Pourheidari har varit verksamhetschef i Kisa sedan hösten 2017. Nu lämnar hon för att bli chef vid Ekholmens vårdcentral i Linköping.

Foto: Johan Liljeroos

KISA2018-11-19 22:00

Det var en gång en vårdcentral med brist på läkare och sjuksköterskor, ifrågasatta lokaler och länets sämsta tillgänglighet per telefon.

Bottenläget var ett faktum för bara ett drygt år sedan. I dag ser det ljusare ut.

Visserligen är byggnaden vid Danboms väg i Kisa densamma, men bemanningen har förändrats radikalt, enligt Mahsa Pourheidari, verksamhetschef vid vårdcentralen i Kisa.

– Det fungerar väldigt bra just nu.

Hon har lyckats anställa nya läkare och det finns inte längre några vakanta tjänster som sjuksköterska.

– Det är jätteskönt och vi kan därför utöka på diabetessidan när vi får en erfaren sjuksköterska som börjar i januari.

Fortfarande arbetar två hyrläkare på vårdcentralen och de blir kvar även nästa år.

– Det är samma personer som fortsätter, vilket innebär kontinuitet eftersom de kan verksamheten och patientgrupperna. Det är kvalitetsmässigt bra.

Mahsa Pourheidari är extra glad över att vårdcentralen får öka antalet platser för ST-läkare (läkare som genomgår specialistutbildning), från tre till fyra platser.

– Det är personer som bor i närheten och/eller som vill arbeta i Kisa. När de är klara med sin utbildning blir de kvar på vårdcentralen vilket är väldigt positivt. Det visar på långsiktighet.

Sakta men säkert har Kisa blivit attraktivt bland läkare och sjuksköterskor. Signalerna om ett nytt vårdcentrum är en förklaring.

– Vi märker det redan nu i intervjuer. Det är ofta unga personer som vill vara med och påverka, utveckla och förnya vården och tänka lite utanför boxen. Och man ser att "här satsat det". Ett nytt vårdcentrum är en enorm investering.

Vad vet du om den närmaste framtiden när det gäller nytt vårdcentrum?

– Förstudien är klar, beslut är taget att man vill ha ett vårdcentrum i samarbete med kommunen. Men det är inte klart när och inte heller placering.

En ytterligare förklaring till den positiva vändningen i Kisa är de anställda vid vårdcentralen, enligt Mahsa Pourheidari.

– Det är ett stort engagemang från alla som vill att det ska bli bra och som har en stolthet kring sin arbetsplats.

Mahsa Pourheidari lämnar snart som verksamhetschef i Kisa för att ta över ansvaret vid Ekholmens vårdcentral i Linköping.

Hennes efterträdare blir Göran Schedvin, laboratorieläkare vid US i Linköping.

– Han börjar formellt den 18 december men har redan nu börjat sin introduktion hos oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om