Här gör de sig redo – för krig

Det var inga vanliga campare som slog upp sina tält på Värgårdsudde under helgen, utan hemvärnssoldater som övade krig. Nye rikshemvärnschefen, generalmajor Stefan Sandborg, överraskade med ett besök.

Camilla Hjertkvist från Boxholm rekommenderar fler kvinnor att gå med i Hemvärnet. Cirka 12-13 procent av Sveriges hemvärnssoldater är kvinnor.

Camilla Hjertkvist från Boxholm rekommenderar fler kvinnor att gå med i Hemvärnet. Cirka 12-13 procent av Sveriges hemvärnssoldater är kvinnor.

Foto: Stefan Holgersson

KISA2018-09-30 18:00

– Det jag ser här är en väldigt bra övning. Dessutom synliggör den Hemvärnet för allmänheten. Jag är oerhört stolt över alla hemvärnssoldater som ställer upp frivilligt, säger Stefan Sandborg.

Han tillträdde som rikshemvärnschef den 1 september och har bland annat ett förflutet på I4 vid Linköpings garnison.

– Hemvärnet är en jätteviktig del när vi bygger upp totalförsvarsförmågan. Vi har 22 000 hemvärnssoldater fördelade på 40 bataljoner spridda över hela landet och står tillsammans för en enorm kraft. Vi övar och är beredda att göra insatser under fred, kris och krig.

Stefan Sandborg berättar att Hemvärnet under senaste sommarperioden gjorde 220 000 frivilliga arbetstimmar för att hjälpa till vid skogsbränder och likaså oljesaneringen i den östgötska skärgården.

Under den förbandsövning som pågått i flera delar av Östergötland den senaste veckan omgrupperade ett hemvärnskompani i fredags till Kisatrakten, där de övade fram till i går.

– Ett 100-tal soldater deltar i vårt kompani. Vår uppgift är att snabbt komma ut och skydda viktiga anläggningar så att de inte förstörs eller påverkas på annat sätt. Det kan vara viktiga militära förråd eller civila anläggningar som vattenverk, säger kompanichefen Stefan Hellström.

Två skytteplutoner övade strid i Kisatrakten ut mot Ulrika. Kompanichefen förklarar att de uppdragen inte var publika för att inte röja hemliga skyddsobjekt. Desto mer välkomnande var det vid kompaniets underhållsenhet på Värgårdsudde.

– Skytteplutonerna är ute och krigar medan vi ser till att de får mat, vatten och ammunition. Ja, allt de behöver i strid. Vi har kok, transportgrupp, stab och samband och likaså sjukvård förlagt till Värgårdsudde. Vi har valt att ha hela underhållskedjan här för att vara i stadsmiljö. Asfalt istället för att vi behöver hugga ner skog, säger Stefan Hellström.

Hur som helst en vacker plats för hemvärnsövning, där grönklädda ansiktsmålade soldater verkade trivas. En av ett fåtal kvinnor var Boxholmsbon Camilla Hjertkvist, som varit med i Hemvärnet i 17 år.

– Jag gick med för att göra en insats. Nu är jag stabsassistent, men har även varit skyttesoldat. Vi är inte så många kvinnor, men jag rekommenderar fler att gå med. Det är fin kamratskap, man kommer ut i friska luften och man lär sig nya saker varje gång, säger Camilla Hjertkvist.

Framåt marsch! På ett led tågar soldater i helgens hemvärnsövning.
Framåt marsch! På ett led tågar soldater i helgens hemvärnsövning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!