Här är politikernas nyårslöften: "Det betyder mest"

Ordning och reda i ekonomin med störst fokus på kärnverksamheterna lovar kommunalrådet Christer Segerstéen (M). Initiativ för en utveckling av södra Kinda lovar oppositionsrådet Conny Forsberg (S). Här är politikernas nyårslöften till Kindaborna.

En stabil ekonomi och satsningar på kärnverksamheten. Det utlovar kommunalrådet Christer Segerstéen (M) under valåret 2022.

En stabil ekonomi och satsningar på kärnverksamheten. Det utlovar kommunalrådet Christer Segerstéen (M) under valåret 2022.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2022-01-01 08:00

För Kindas nuvarande oppositionsråd Conny Forsberg (S) var 2021 ett speciellt år. Efter en grusad budgetdialog valde koalitionskollegorna Centerpartiet och Liberalerna att söka stöd hos Moderaterna istället. Det hela ledde till en karusell där Forsberg till slut avsattes och tvingades bort från rollen som kommunstyrelsens ordförande. Detta minns han allra mest.

– Jag ser inte tillbaka på det med någon form av bitterhet eller så, det var nog ganska bra för oss som parti, men visst kändes det lite speciellt. Det var en förhållandevis ovanlig händelse, även på nationell nivå, så det är såklart något som jag kommer att minnas, konstaterar Kindapolitikern.

undefined
Väl i opposition har Conny Forsberg och Socialdemokraterna lagt många motioner i kommunfullmäktige. Under 2022 vill de arbeta för att dessa ska få majoritet bland politikerna.

Vad är ert nyårslöfte, för 2022, till Kindaborna?

– Vi lovar att göra allt vi kan för att få igenom våra motioner, både när det gäller busskort för gymnasieelever, öppnandet av Stångågårdens kök i Horn och införandet av fältassistenter i det förebyggande arbetet, svarar Forsberg och fortsätter:

– Vi ser också vikten av att sätta igång en utveckling av södra Kinda innan det är helt avvecklat. Vi tror att vi snart befinner oss vid en "tipping point" där området kring Horn och Hycklinge till sist blir oattraktivt för inflyttning.

Hur ska ni uppfylla löftet?

– Det är dels att försöka skaffa de nödvändiga majoriteter som krävs för att våra motioner ska gå igenom men också att se till att vi blir en del av det nya styret efter nästa val. Det är nog det viktigaste, svarar oppositionsrådet.

undefined
Socialdemokraterna vill också, under 2022, öka takten på utvecklingen av södra Kinda, med bland annat Horn. "Snart är det för sent", menar oppositionsrådet Conny Forsberg.

Forsberg lyfter vikten av ett ökat medborgarinflytande, för Kindaborna, under 2022.

– Det är nog det som betyder mest för gemene man, förklarar han.

Har du något eget, personligt, nyårslöfte?

– Nej, jag tänker inte riktigt i de termerna. Jag vill lära mig nya saker och försöka bli en bättre människa hela tiden, men det är väl det som livet går ut på, konstaterar Forsberg.

Även Christer Segerstéen (M), som tog över posten som kommunalråd från Conny Forsberg, lyfter maktskiftet när han minns tillbaka på året som har gått.

– Vi har sedan dess, tillsammans med Centern och Liberalerna, haft en bra samverkan med Sverigedemokraterna som har gjort att vi i princip har kunnat få igenom alla våra förslag, tankar och idéer. Vi fick igenom en budget där fokus är ordning och reda och vi har hållit igen på de utgifter som vi har kunnat hålla igen på, förklarar han och fortsätter:

– Det krävs en stabilitet i ekonomin dels för att vi ska kunna behålla den skattesats som vi har i dag men framförallt för att vi står inför stora investeringar. De 52 miljoner kronor stora överskott som prognosen pekar på i år kommer att komma väl till användning.

undefined
En stabil ekonomi och satsningar på kärnverksamheten. Det utlovar kommunalrådet Christer Segerstéen (M) under valåret 2022.

Vad är ditt nyårslöfte till Kindaborna?

– Det vi kan lova är att vi ska fortsätta att jobba med ordning och reda i ekonomin med satsningar och fokus på framförallt våra kärnverksamheter. Vid senaste kommunfullmäktige beslutade vi att förstärka både hemtjänsten och barnomsorgen, svarar Segerstéen.

Även plan- och byggverksamheten är ett viktigt område menar Segerstéen.

– Det är just nu en brist på tomter i Kinda och det gäller att vi fortsätter att jobba för att få till nya bostadsmöjligheter, konstaterar han.

Har du ett eget nyårslöfte?

– För mig är det överskuggande pandemin och hälsan, att göra allt för att få fortsätta att umgås med mina kära, svarar Segerstéen.

Christer Segerstéen (M) och Conny Forsberg (S) lyfter båda, fast med olika perspektiv, maktskiftet i februari som den mest anmärkningsvärda händelsen i Kinda under 2021.
Christer Segerstéen (M) och Conny Forsberg (S) lyfter båda, fast med olika perspektiv, maktskiftet i februari som den mest anmärkningsvärda händelsen i Kinda under 2021.
Mer om Kindas budget 2021

Under budgetdialogen 2020 låste sig diskussionerna mellan de dåvarande koalitionspartierna Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. Partierna lyckades inte enas kring skatten och nivån på effektiviseringarna/besparingarna. C och L valde istället att söka stöd hos Moderaterna vilket till slut, i februari 2021, ledde till ett maktskifte i Kinda. Christer Segerstéen (M) tog över som kommunalråd medan Conny Forsberg (S) avsattes och tog över rollen som oppositionsråd i kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!